Nagyvilág

A tüntetésen összebarátkozott muszlim és zsidó család együtt töltötte a sabbat vacsorát

A rabbi és a boltos a megbékélésért.

Az utóbbi időszak legerősebb fotója, amit bizonyára mindenki látott már (főleg, hogy mi is bemutattuk) a Trump muszlimellenes rendelete elleni repülőtéri tiltakozásokon készült a hidzsábot viselő muszlim kislányról és a kipát hordó zsidó kisfiúról, akik édesapjuk nyakában ülve egymásra mosolyognak és transzparenssel a kezükben tüntetnek.

A békét és a reményt szimbolizáló képet az egész világ megismerhette, ám ezzel a sztori korántsem ért véget.

Először is, kiderült, hogy a zsidó apuka rabbi, akit Jordan Bendat-Appellnek hívnak, a muszlim apa pedig Fatih Yildirim, boltvezető. Bendat-Appell azért vitte el a tüntetésre a fiát, hogy bemutassa neki a számára fontos értékeket, az ő transzparensükön ez szerepelt: „Már láttunk ilyet korábban. Soha többé! Zsidók a tiltás ellen.”

Yildirimék pedig sütit vittek az ügyvédeknek, akik ingyenes jogi segítségnyújtást ajánlottak fel a senki földjén ragadt menekülteknek; az ő táblájukon csak ennyi állt: „Empátia”.

A tüntetésen összebarátkoztak, megadták egymásnak az elérhetőségeiket, és a két család máris találkozott: Bendat-Appellék meghívták deerfieldi otthonukba a muszlim famíliát sabbat vacsorára.

twitter.com/royalpratt

Yildirimék meglepetést is hoztak: a hétéves Meryem (ő ült apja nyakában a képen) az itt látható saját alkotással kedveskedett – a legendássá vált fotót rajzolta meg. Az ajándék azóta a zsidó család hűtőszekrényét díszíti. Bendat-Appell ötéves kislánya pedig egy színes Welcome (Üdv nálunk) feliratot készített a vendégeknek.

Először mindkét család válaszolt az újságírók kérdéseire, a vacsoránál azonban már természetesen csak a két família volt jelen.

A muszlim apuka a Chicago Tribune-nak elmondta:

Manapság már az is inspiráló, hogy két átlagos család egymás mellett áll egy tüntetésen – ebből is látszik, hogy mennyire őrült világban élünk.”

Bendat-Appellék csináltak helyet a vendégeknek, hogy tudjanak vacsora előtt és után is imádkozni. Fatih Yildirim elmondta: bízik benne, hogy hamarosan ők is vendégül láthatják a zsidó családot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik