Nagyvilág

A tőszomszédságunkban találkozhat Trump és Putyin

A szlovén elnök felajánlotta, hogy az orosz és amerikai elnök náluk találkozzon. Putyinnak tetszik az ötlet.

Nemrég Moszkvában vizitelt Borut Pahor szlovén kormányfő, ami önmagában nem lenne nagy hír, viszont történt egy érdekes momentum, amire még a Reuters is felkapta a fejét. Pahor felajánlotta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Ljubljanában találkozhat Donald Trump amerikai elnökkel.

Putyin pedig azt válaszolta, Szlovénia jó hely lenne erre, de a választás nem csak Moszkván áll.

A két nagyhatalom két vezetője már kifejtette többször, helyre akarják hozni a megtépázott orosz-amerikai kapcsolatokat. Ezek épp az oroszok ukrajnai agressziója és a Krím törvénytelen bekebelezése miatt éleződtek ki. Mindenesetre a Putyin-Trump-találka időpontját még nem rögzítették. Putyin megnyugtatta a szlovénságot:

Ha ezek a találkozók valaha megtörténnek, nem akarunk semmit Szlovénia ellen.

Az apró alpesi ország egyszer már helyszíne volt nagy orosz-amerikai randevúnak. 2001-ben szintén Putyin találkozott George W. Bush-sal, aki ekkor tette híressé lett kijelentését arról, hogy belenézett orosz kollégája szemébe, és látta benne a lelkét.

Az se mellékes körülmény, hogy Trump felesége, Melania szlovén származású. Az oroszok szempontjából az EU-tag Szlovénia is partner lehet abban, hogy enyhítsenek az uniós szankciókon. A szlovénoknak is fontos ez, hisz Magyarországhoz hasonlóan rengeteg mezőgazdasági terméküket vették meg a szankciók előtt az oroszok, sőt az orosz gáz egy része is itt megy át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik