Nagyvilág

Gyalog mehetett Kanadából Brazíliába az öt év után előkerült férfi

Egy hosszú, kétségbeeséssel és félelemmel teli időszak ért véget a most 39 éves Anton Pilipa családja számára. Öt éven át senki, sem tudott a férfiről semmit. Nyom nélkül tűnt el Torontóból 2012-ben, majd 2016 novemberében, teljesen véletlenül botlott bele egy brazil-kanadai kettős állampolgárságú rendőr, egy autóúton, nem messze az Amazonas partján fekvő Manaustól. Csomag, vagy igazolvány nem volt nála, december végén sikerült csak kideríteni a személyazonosságát.

Ha az önmagában nem lenne elég fura, hogy egy eltűnt férfi évek múlva, a lakóhelyétől több ezer kilométerre bukkan fel, akkor hozzátesszük, hogy a megtalálásakor mezítláb ténfergő férfi, valószínűleg így tette meg a hosszú út nagy részét: gyalog, minden nélkül.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Ezt mondta legalábbis Anton testvére Stefan Pilipa, akinek mostanra sikerült annyi pénzt összegyűjtenie, hogy Brazíliába repülhessen és hazavigye a bátyját. Stefan elmesélte, hogy a család már az eltűnése előtt aggódott Antonért, akinek láthatóan mentális problémái voltak, bár soha nem volt hajlandó elmenni egy orvoshoz, aki diagnosztizálhatta volna. A férfi magántulajdon-ellenes aktivista volt, akiről elképzelhetetlen, hogy jegyet vegyen bármilyen közlekedési eszközre, úgyhogy szinte biztosan végig gyalogolt, legfeljebb stoppolhatott, vagy teherautók platóján rejtőzött el. Aki csak hallott a történetéről úgy gondolja, kész csoda, hogy Anton még életben van.

Anton mentális problémái miatt történhetett az is, hogy nem sokkal az után, hogy a rendőrség értesítette a családját, a férfi elrohant a kórházból, ahol ápolták és a veszélyes ragadozóktól hemzsegő dzsungelbe menekült. A rendőrök szerencsére ismét rátaláltak, és újra kórházba vitték.

Kiderült az is, hogy nem sokkal az eltűnése előtt, Anton érintett volt egy konfliktusban, ami miatt testi sértés, és fegyverrel való visszaélés miatt vádat emeltek ellene. Miután a férfi a testvérével február 6-án, hétfőn visszatért Kanadába, rögtön letartóztatták, de óvadék ellenében még aznap szabad lábra is helyezték.

Amikor a jövőről kérdezték, Stefan annyit nyilatkozott, hogy a család ezentúl sokkal jobban fog majd vigyázni Antonra.

(via CBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik