Külföld

Humanitárius vízumot kell adni azoknak, akiket kínzás fenyeget hazájukban

24.hu
24.hu

2017. 02. 07. 14:53

Erről az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka foglalt állást. Van, aki újabb menekültáradattól tart emiatt.
Korábban a témában:

Az uniós tagállamoknak ki kell adniuk a humanitárius vízumot az EU-n kívüli országok azon állampolgárainak, akik bizonyíthatóan kínzás vagy embertelen bánásmód áldozatává válhatnak, ha ezt megtagadják tőlük – erről az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka foglalt állást.

Az ügy előzménye, hogy a belga hatóságok októberben elutasították annak a szíriai családnak a vízumkérelmét, amelynek tagjai legális úton szeretnének eljutni Aleppóból Belgiumba, hogy ott menedékkérelmet nyújthassanak be.

Paolo Mengozzi főtanácsnok szerint a család helyzetét az uniós jog szabályozza – tagadhatatlan, hogy különösen súlyos veszély fenyegeti őket Szíriában, így a belga állam nem mentesülhet az Európai Unió Alapjogi Chartájának 4. cikke szerinti pozitív kötelezettségének teljesítése alól.

A döntést kritizálók szerint a humanitárius vízumok kiadása újabb menekültáradatot indíthat el Európa felé. A főtanácsnoki indítvány ugyanakkor nem köti a bírákat a későbbi ítélethozatalkor, a főtanácsnok feladata ugyanis, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva, a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a bíróság elé. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.