Nagyvilág

Humanitárius vízumot kell adni azoknak, akiket kínzás fenyeget hazájukban

Erről az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka foglalt állást. Van, aki újabb menekültáradattól tart emiatt.

Az uniós tagállamoknak ki kell adniuk a humanitárius vízumot az EU-n kívüli országok azon állampolgárainak, akik bizonyíthatóan kínzás vagy embertelen bánásmód áldozatává válhatnak, ha ezt megtagadják tőlük – erről az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka foglalt állást.

Az ügy előzménye, hogy a belga hatóságok októberben elutasították annak a szíriai családnak a vízumkérelmét, amelynek tagjai legális úton szeretnének eljutni Aleppóból Belgiumba, hogy ott menedékkérelmet nyújthassanak be.

Paolo Mengozzi főtanácsnok szerint a család helyzetét az uniós jog szabályozza – tagadhatatlan, hogy különösen súlyos veszély fenyegeti őket Szíriában, így a belga állam nem mentesülhet az Európai Unió Alapjogi Chartájának 4. cikke szerinti pozitív kötelezettségének teljesítése alól.

A döntést kritizálók szerint a humanitárius vízumok kiadása újabb menekültáradatot indíthat el Európa felé. A főtanácsnoki indítvány ugyanakkor nem köti a bírákat a későbbi ítélethozatalkor, a főtanácsnok feladata ugyanis, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva, a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a bíróság elé. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik