Nagyvilág

Úgy néz ki, Trump legalább májusig nem csinál világháborút

Donald Trump beleegyezett abba, hogy májusban Európában találkozzon a NATO-tagállamok vezetőivel – közölte a Fehér Ház sajtószolgálata, beszámolva az amerikai elnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott vasárnapi telefonos megbeszéléséről.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Stoltenberg “megvitatta, hogyan lehetne rávenni minden NATO-szövetségest a védelmi kiadások vonatkozásában vállalt kötelezettségeik teljesítésére”.

Trump elnök beleegyezett, hogy csatlakozik a NATO vezetőinek májusi európai találkozójához

– teszi hozzá a nyilatkozat.

Rákényszerítik

Választási kampányában Donald Trump azt ígérte, rá fogja kényszeríteni az észak-atlanti szövetség tagjait, hogy növeljék katonai kiadásaikat, könnyítve ezzel a katonai blokk finanszírozásában az Egyesült Államokra háruló terheket. Javaslatát azonban republikánus párttársai és az ellenzéki demokraták egyaránt bírálták, de az ötlet aggodalommal töltötte el az európai szövetségeseket is, akik attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előnyt kovácsolhat a csökkenő amerikai szerepvállalásból.

A Fehér Ház közlése szerint Trump és Stoltenberg vasárnap “megvitatták az ukrán határ menti konfliktus békés rendezésének (esetleges) lehetőségét” is. Az elmúlt héten fellángoltak a heves összecsapások az ukrán fegyveres erők katonái és az Oroszország támogatta donyecki szakadárok között, egyes források szerint összesen több mint száz halálos áldozatot követelve, s a felek kölcsönösen egymást okolják a tüzérségi párbaj kiújulásáért.

Megvitatták

A Fehér Házat nemrég elfoglaló Trump elnök azzal zaklatta fel az európai szövetségeseket, hogy enyhébb vonalat hirdetett meg a Krím Ukrajnától való elszakítása és a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott szerepe miatt szankciókkal sújtott Oroszországgal szemben.

Az új amerikai elnök azonban szombaton Petro Porosenko ukrán elnökkel is beszélt telefonon, és azt ígérte neki, Washington azon fog dolgozni Kijevvel, Moszkvával és a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett felekkel, hogy helyreállítsák a békét az ukrán-orosz határon.

Az ukrán elnöki szóvivő szerint Trump és Porosenko megvitatta a két ország közti stratégiai partnerség megerősítését, a Donyec-medencei helyzet politikai úton történő rendezését, és kifejezték mély aggodalmukat a donyecki szakadárok és az ukrán erők között az utóbbi napokban fellángolt harcok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik