Nagyvilág

Trump nem hagyja annyiban a muszlimellenes rendelet felfüggesztését

Ideiglenesen felfüggesztette pénteken Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletét egy seattle-i szövetségi bíró. Az azonnali hatályú döntés országos érvényű.

A pénteki rendelkezés azt jelenti, hogy a rendelet ideiglenesen érvényét veszti, az amerikai repülőtereken visszatér minden a rendelet előtti kerékvágásba. Az amerikai határőrség egy szóvivője azt mondta, hogy az ügynökség megvizsgálja a bírói döntést, és eleget tesz minden bírósági rendeletnek.

Szombaton a washingtoni külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben tudatták, hogy

végrehajtják a bírói döntést.

Aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba.

Leállítottuk a vízumok ideiglenes visszavonását. Akiknek a vízumát fizikailag nem érvénytelenítették, és egyébként érvényes, azok útnak indulhatnak

– áll a közleményben. Korábban a tárca arról számolt be, hogy az elnök által elrendelt beutazási tilalom miatt mintegy 60 ezer vízumot érvénytelenítettek.

A Lufthansa, az Etihad, a Qatar Airways, az Emirates és több más légitársaság is közölte, hogy akinek rendben vannak a papírjai, a bírói döntés értelmében ismét felszállhatnak az Egyesült Államokba tartó járatokra, akkor is, ha az érintett országok állampolgárai.

Trump reagált a muszlimellenes rendelet felfüggesztésére.

Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!

– bírálta az igazságszolgáltatás döntését Trump.

Ha egy ország nem szabhatja meg, hogy ki léphet ki és be, és ki nem, különösen biztonsági okokból, akkor nagy baj van

– írta az elnök.

Érdekes, hogy egyes közel-keleti országok egyetértenek a tilalommal. Ők tudják, hogy ha bizonyos embereket beengednek, abból csak halál és pusztulás lesz

– tette még hozzá az amerikai elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik