Nagyvilág

Botrány lett a német lap Trumpot ábrázoló címlapjából

A német sajtó szerint visszaüt a Der Spiegel karikatúrája.

Botrány lett a neves német hetilap, a Der Spiegel címlapjából, amelyen Donald Trump látható, amint lefejezi a Szabadság-szobrot. A sajtó mellett az Európai Parlament német alelnöke is felszólalt az ügyben, Alexander Graf Lambsdorff ízléstelennek nevezte a címlapot.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írta: az új amerikai elnöknek épp ilyen címlapokra van szüksége, amelyek torz képet mutatnak róla, hogy azután mutogathasson a sajtóra, amiért torzan ábrázolják. A lap szerint a karikatúrában nincs semmi irónia, és túl nagy leegyszerűsítés Trump és a terrorizmus között egyenlőséget tenni.

der spiegel donald trump

A Die Welt szerint a címlap azért káros, mert megerősíti az emberekben azt az előítéletet, hogy a fősodorbeli sajtó elfogultan tudósít, és sok újságíró inkább a saját világnézetét hirdeti ahelyett, hogy semleges szemtanúként számolnának be a történésekről.

A karikatúrát Edel Rodriguez rajzolta, aki 1980-ban Kubából érkezett az Egyesült Államokba politikai menekültként. A Washington Postnak azt mondta: abban akarta összehasonlítani az Iszlám Államot Donald Trumppal, hogy mindketten szélsőségesek.

A Der Spiegel főszerkesztője vezércikkében azt írta: Donald Trump felülről próbál meg puccsot végrehajtani, és illiberális demokráciát létrehozni.

Lambsdorff a Bildnek nyilatkozva azt mondta: a címlap többet árul el a Der Spiegel újságíróiról, mint Trumpról, és visszataszító a terror áldozataival szemben. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik