Nagyvilág

A katolikus egyház is felszólal Duterte tömeggyilkossága ellen

A drogháborúnak álcázott önbíráskodó leszámolás ellen emelik fel szavukat.

Szembeszáll a katolikus egyház a Fülöp-szigeteken az elnök által meghirdetett véres „drogellenes háborúval”. A hétvégi szentmiséken a papok egységesen felszólalnak az ellen, hogy a Rodrigo Duterte által meghirdetett könyörtelen hadjárat valójában a szegényeket terrorizálja.

Duterte tavalyi hivatalba lépése óta arra bátorítja a hatóságokat és a lakosságot, hogy öljenek meg mindenkit, aki bármilyen kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható. A hatóságok és az önbíráskodó halálbrigádok már több ezer emberrel végeztek tisztázatlan körülmények között, gyermekkorú áldozatok is vannak.

A katolikus egyház szerint a gyilkosság nem megoldás, nem oldja meg a drogproblémákat. Azt is elítélik, hogy a közvélemény közönyös a tömeggyilkosságokkal szemben.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a szegények körében sok helyen rettegés uralkodik. Sokakat nem a drogok miatt ölnek meg. A gyilkosokat pedig senki nem vonja felelősségre

– áll a Reuters hírügynökség által megszerzett pásztorlevélben, amit az ország püspökei írtak alá. A levélben név szerint nem szerepel Duterte, de felszólítják a választott politikusokat, hogy a közösség érdekeit szolgálják.

Az ázsiai ország lakosságának 80 százaléka keresztény, a legnagyobb részük gyakorolja is a vallást, így az egyháznak nagy tekintélye és befolyása van a közügyekre. Eddig nem foglaltak nyíltan állást a drogháború ellen, vélhetően azért, mert Duterte intézkedései rendkívül népszerűek, és kockázatos lehet az egyház számára is, ha szembe szállnak vele.

Az elnök egyébként szokásosan minősíthetetlen stílusban vágott vissza, a héten arra szólította fel az embereket, hogy számoljanak le a papokkal, akiknek „feleségük van, homoszexuálisok, visszaélnek a közpénzekkel és gyerekeket molesztálnak”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik