Külföld

Romániában negyedik napja tüntetnek százezrek a kormány ellen

24.hu
24.hu

2017. 02. 03. 20:38

Eléggé kiborította a románokat a kormányuk, amikor titokban megpróbáltak kegyelmet adni egy rakás bűnüzőnek. Már negyedik napja tartanak a tüntetések a Viktória Palota előtt, több mint kétszázezer embert vonult utcára.

Akkor kezdődött a balhé, amikor az igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozott egy törvénytervezetet, amelyben közkegyelmet hirdetnének Romániában az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, hogy így enyhítsék a börtönök túlzsúfoltságát.

A legfelső bírói tanácsnak véleményezésre megküldött jogszabály tervezetéből kiderült, hogy azt a szaktárca sürgősségi kormányrendelettel akarja elfogadtatni. Az intézkedés elvileg nem terjedne ki azokra, akiket a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó törvény alapján ítéltek el,

de a tüntetők szerint a kormány így akarja kihozni a börtönből azokat a politikusokat, akiket az antikorrupciós hivatal erős fellépése miatt oda küldtek. 

A bukaresti bejelentetlen, interneten szerveződött demonstráció résztvevői “A tolvajoknak a börtönben, nem a kormányban a helyük”, “El a kezekkel a Btk.-tól” feliratú táblákat emeltek a magasba.

A tüntetők kifejezték meggyőződésüket, hogy a kormánytöbbség nem a börtönök túlzsúfoltsága miatt akarja módosítani a büntetőjogot, hanem így akar mentőövet dobni korrupcióval gyanúsított vagy már elítélt politikusainak. Szerintük a két intézkedést már szerdán hatályba léptette volna a kormány, ha ezt nem akadályozta volna meg Klaus Iohannis államfő, aki bejelentetlenül megjelent a kabinet ülésén.

A tervezet szerint elvileg nem részesülnének közkegyelemben az erőszakos, a nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekményekért, emberkereskedelemért elmarasztalt, illetve a visszaeső elítéltek. A tervezet szerint elengednék a büntetés felét a 60 évnél idősebb, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, kiskorút eltartó vagy várandós elítéltek esetében. Bár az intézkedést a börtönök túlzsúfoltságával indokolták, a tervezet szerint a közkegyelem hatálya a felfüggesztett büntetésekre is kiterjedne.

Liviu Dragnea PSD-elnök szerint – akit szintént elítéltek korrupcióért – külföldről mozgatják a tüntetőket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.