Külföld

Romániában negyedik napja tüntetnek százezrek a kormány ellen

24.hu
24.hu

2017. 02. 03. 20:38

Eléggé kiborította a románokat a kormányuk, amikor titokban megpróbáltak kegyelmet adni egy rakás bűnüzőnek. Már negyedik napja tartanak a tüntetések a Viktória Palota előtt, több mint kétszázezer embert vonult utcára.

Akkor kezdődött a balhé, amikor az igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozott egy törvénytervezetet, amelyben közkegyelmet hirdetnének Romániában az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, hogy így enyhítsék a börtönök túlzsúfoltságát.

A legfelső bírói tanácsnak véleményezésre megküldött jogszabály tervezetéből kiderült, hogy azt a szaktárca sürgősségi kormányrendelettel akarja elfogadtatni. Az intézkedés elvileg nem terjedne ki azokra, akiket a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó törvény alapján ítéltek el,

de a tüntetők szerint a kormány így akarja kihozni a börtönből azokat a politikusokat, akiket az antikorrupciós hivatal erős fellépése miatt oda küldtek. 

A bukaresti bejelentetlen, interneten szerveződött demonstráció résztvevői “A tolvajoknak a börtönben, nem a kormányban a helyük”, “El a kezekkel a Btk.-tól” feliratú táblákat emeltek a magasba.

A tüntetők kifejezték meggyőződésüket, hogy a kormánytöbbség nem a börtönök túlzsúfoltsága miatt akarja módosítani a büntetőjogot, hanem így akar mentőövet dobni korrupcióval gyanúsított vagy már elítélt politikusainak. Szerintük a két intézkedést már szerdán hatályba léptette volna a kormány, ha ezt nem akadályozta volna meg Klaus Iohannis államfő, aki bejelentetlenül megjelent a kabinet ülésén.

A tervezet szerint elvileg nem részesülnének közkegyelemben az erőszakos, a nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekményekért, emberkereskedelemért elmarasztalt, illetve a visszaeső elítéltek. A tervezet szerint elengednék a büntetés felét a 60 évnél idősebb, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, kiskorút eltartó vagy várandós elítéltek esetében. Bár az intézkedést a börtönök túlzsúfoltságával indokolták, a tervezet szerint a közkegyelem hatálya a felfüggesztett büntetésekre is kiterjedne.

Liviu Dragnea PSD-elnök szerint – akit szintént elítéltek korrupcióért – külföldről mozgatják a tüntetőket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.