Nagyvilág

Kormánypárti képviselők is támogathatják a román kormány leváltását

Százezrek tüntetnek az intézményesített lopás ellen, jövő héten szavaznak a bizalmatlansági indítványról.

Romániában a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) több képviselője is támogatja azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség nyújtott be a kormány ellen – ezt állítja a PNL ügyvivő elnöke, Raluca Turcan.

Az országban napról napra százezrek részvételével zajlanak tüntetések, mert a frissen hatalomra került PSD olyan törvényt hozott, hogy csak a 14 millió forintnál nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésekért lehet bűnvádi eljárást indítani, vagyis gyakorlatilag el lehet lopni ennél kevesebbet, és hűtlen kezelésért sem indítható büntetőeljárás.

A bizalmatlansági indítványról jövő héten dönt a román parlament, de az elfogadáshoz 65 kormánypárti képviselő szavazatára is szükség lenne. Turca azt mondta:

Még hét napunk van arra, hogy megszüntessük ezt a hatalmas feszültséget a román társadalomban, és véget vessünk ennek a próbálkozásnak, amely visszatéríti Romániát a 90-es évek törvénykezésének szürke időszakába.

Szerinte, ha van rá politikai akarat, hatályon kívül lehet helyezni a büntető törvénykönyvet módosító kormányrendeletet. A nemzeti liberálisok nemcsak azt szeretnék, hogy ezt gyorsított eljárással tárgyalják, hanem nyílt szavazást akarnak, hogy „látni lehessen, ki akar erős és ki gyenge igazságszolgáltatást, pontosan tudni lehessen, ki szeretné, hogy minden állampolgár egyenlő legyen a törvény előtt”. (Agerpres)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik