Nagyvilág

Aggódnak Trump miatt, de marad az együttműködés

Nem volt Amerika-ellenes hangulat az EU-csúcson – mondta a máltai kormányfő.

Az uniós tagországok vezetői aggasztónak találják Donald Trump kormányzatának egyes döntéseit és megnyilvánulásait, de úgy döntöttek, változatlan marad az együttműködés – közölte Joseph Muscat máltai miniszterelnök az EU informális csúcstalálkozóján, amelyet a szigetországban tartottak.

Nem volt Amerika-ellenes a hangulat a megbeszélésen, és ésszerű egyetértés mutatkozott abban, hogy változatlanul szükségünk van az együttműködésre az Egyesült Államokkal. Ugyanakkor meg kell mutatnunk, hogy nem maradhatunk csendben, ha alapelvekről van szó

– mondta a kormányfő.

A francia elnök, Francois Hollande erősebben fogalmazott, ő elfogadhatatlannak minősítette, hogy az új amerikai elnök nyomást gyakoroljon az Európai Unióra, és megszabja, hogy milyen legyen.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette: az Európai Unió továbbra is elsődleges fontosságot tulajdonít a transzatlanti kapcsolatoknak, annak ellenére, hogy néhány európai vezető aggódik a Trump-kormányzat politikája miatt.

Angela Merkel német kancellár üdvözölte, hogy az Európai Unió Vallettában tartott informális csúcstalálkozóján Theresa May brit miniszterelnök a Brexit ellenére az erős Európa mellett foglalt állást. Hangsúlyozta: a többi 27 tagállamtól függ annak meghatározása, hogy Európa mennyire lesz erős és miként oldja meg problémáit. Leszögezte: nincs szükség arra, hogy Németország adócsökkentési versenybe kezdjen a társasági adó csökkentését elhatározó Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik