Nagyvilág

Újranyitott a mecset Québec-ben, ahol négy napja vérfürdő volt

Megnyitották a lakosok és a sajtó képviselői előtt szerdán a québeci iszlám kulturális központ mecsetjét, amely négy nappal korábban egy vérfürdőbe torkollott lövöldözés színhelye volt.

Nemcsak muzulmánok, hanem más vallások hívei is, helyi vagy távolabbról érkezett lakosok járultak az imahelyre, hogy elhelyezzék a kegyelet virágait a merénylet halálos áldozatainak emlékére. A mecset belsejét még nem hozták rendbe, még látszanak a vérnyomok a padlón, akárcsak a lövedékek okozta lyukak a falban, s a kitörött ablaküvegek is egyelőre érintetlenek. Ez alkalmat adott a média képviselői számára, hogy a helyszínen kapjanak képet a vasárnap esti merényletről.

Ima végén

A lövöldözés vasárnap, az esti ima végén történt, az első hírek még több támadóról szóltak, akik a központ mecsetében tüzet nyitottak a férfiak számára fenntartott részen, ahol 50-100-an tartózkodtak. A merényletben hat ember meghalt, és tizennyolcan megsebesültek. A hatóságok információi szerint a támadást harminckilencen vészelték át épségben.

A kanadai rendőrség a lövöldözés egyetlen gyanúsítottjaként azonosította a huszonhét éves Alexandre Bissonette francia ajkú kanadai férfit, aki ellen gyilkosság és gyilkossági kísérlet vétségében javasolt vádemelést. A támadás egyik korábban feltételezett elkövetőjét, Mohamed Khadirt ugyanakkor kihallgatása után szabadlábra helyezték, ő tanúként szerepel majd az ügyben.

Radikális jobboldali

Az eddigi vizsgálatok szerint Alexandre Bissonette követte el a merényletet. Miután a mecsetben lövöldözött, kiment a gépkocsijához, s onnan maga hívta telefonon a rendőröket, akik azonnal őrizetbe vették. Gépkocsijában egy pisztolyt és két Kalasnyikov-gépkarabélyt találtak. A másik korábbi gyanúsítottat a közelben lévő Orléans-ban fogták el.

A fiatalemberről annyit lehet tudni, hogy a mecset közelében lévő Laval egyetem hallgatója, antropológiát és politikatudományt tanul. A helyi sajtó érdeklődött felőle évfolyamtársainál, akik elmondták, hogy Bissonette jobboldali radikális nézeteket vall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik