Külföld

Putyin Orbánnal betonozta be magát az EU-ba

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 02. 02. 21:29

Korábban a témában:

Eltérően számolnak be a külföldi médiumok Vlagyimir Putyin csütörtöki budapesti látogatásáról. A nyugatiak persze félelmeiknek adtak hangot, a keletiek fényezték a két nagyszerű vezetőt.

Putyin az EU-ban

Az amerikai New York Times azzal kezdi, hogy az amerikai elnökválasztás, azaz november eleje óta nem járt az Európai Unió területén Putyin, ez az első alkalom azóta. A lap szerint az ellenzéke által “kis Putyinnak” nevezett Orbán a szankciókat támadta, miközben Putyin megbízható európai szövetségesnek nevezte őt. Kiemelik a magyar kormány ellenségességét az előző, Barack Obama vezette amerikai kormánnyal szemben.

A cikk említi még Orbán kerítésépítését a déli határon, valamint hogy évente találkozik Putyinnal, hivatalosan azért, hogy az energiaellátásról kvaterkázzanak. Ezen a ponton Paks II is szóba kerül, amit az orosz kölcsön akár teljesen fedezhetne, ahogy a gázellátás is, aminek 60 százalékát orosz forrásból fedezzük.

Putyin bebetonozta magát

A francia AFP is azt emelte ki, hogy Putyin hónapok óta nem tette be a lábát az EU-ba, de most bebetonozta a kapcsolatait Magyarországgal. Szakértőket idézve azt írják, Trump győzelme és az európai populizmus előretörése felhorgaszthatja a vágyat a két keménykezű vezetőben, hogy jobban nekimenjenek Brüsszelnek.

Az AFP is kifejti, hogy Orbán szinte egyedüliként szurkolt Trumpnak, valamint folyamatosan támadja az ukrajnai agresszió miatt az oroszokra kivetett szankciókat. Megemlítik a rendszeres Orbán-Putyin-találkozókat, és hogy Orbán volt az első európai vezető a Krím orosz annexiója után, aki fogadta az orosz elnököt. Szóba kerül az a kb. 200 tüntető, akik az Együtt szervezésében Putyin ellen tüntettek és háborús bűnösnek nevezték őt.

Vörös szőnyeg Putyinnak

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az Orbánék feletti vitorláshajó képét elemzi, párhuzamot állítva azzal, hogy küzd a hajó a viharral, ugyanúgy küzd a két jóember a kritikákkal. Némi iróniával kiemelik a Vörös szőnyeg Putyinnak című cikkben, hogyan udvarolta körbe egymást a két vezér, hogyan biztosította Putyin Orbánt, hogy délről vagy északról, de kap Magyarország orosz gázt.

A FAZ is megemlíti a sok közös találkozót a közelmúltból, na meg azt, hogy a mostani elég erős jel a máltai EU-csúcs előtt egy nappal. Szóba kerül természetesen a 12 milliárd eurós Paks II, az erre nyújtandó orosz hitel, Szijjártó nyilatkozata az orosz szankciók miatti bevételkiesésről, na meg Orbán mondata, hogy gazdasági szankciókkal nem lehet nem gazdasági kérdéseket megoldani. Mindenesetre a FAZ szerint sokat változtathat a helyzeten Trump hatalomrakerülése, és hogy Orbán beengedi az EU-ba az oroszokat, holott 1989-ben még az ő nagy kritikusuk volt.

Átkozott szankciók

A német Deutsche Welle arra húzta fel beszámolóját, hogy Orbán az orosz szankciók ellen beszélt. Megemlíti, hogy Brüsszel tart Trump kormányzásától, az oroszoktól és a nacionalista pártoktól. Szóba kerül, hogy Putyin azt mondta, az ukránok a felelősek az erőszak fellángolásáért a Donbasszban. A cikk a kötelező köröket is hozza Szijjártó Péter nyilatkozatával, hogy mekkora kárt okoztak Magyarországnak a szankciók, valamint Paks II-vel.

Paks II jó, jobb, legjobb

Az orosz Sputnik News Paks II bővítéséről írt rövid anyagot, kiemelve Orbán azon szavait, hogy 2018-ban szeretné elkezdeni a tényleges építkezést. Hozzáteszik, Orbán azt is elmondta, nem beszéltek az erőműbővítési projekthez nyújtandó orosz kölcsönről, a meglévő szerződést pedig nem akarja a magyar fél módosítani. A találkozó e vonaláról szintén beszámoló TASS hírügynökség még hozzátette Putyin óvatos ígéretét a projekt 100 százalékos orosz finanszírozásáról.

Az a beste Ukrajna

A cseh Deník inkább az Ukrajnáról mondottakról írt, kiemelve, hogy Putyin az ukránokra kente a donyecki harcok fellángolását. Orbánt idézve azt írják, stabil Ukrajnát akar a szomszédban, na meg a minszki tűzszüneti egyezmény betartását. A cikk ezután már az ukrajnai harcok áldozatairól és okairól ír.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.