Nagyvilág

“Vezetsz mérföldeken át, és mást sem látsz, mint lerombolt polgári házakat, iskolákat és kórházakat”

Az általa vártnál "jóval nagyobb" a háborús pusztítás mértéke Aleppóban - fejezte ki megdöbbenését az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát vezető Filippo Grandi a szíriai városban tett szerdai látogatása után.  

A menekültügyi főbiztos szerint döbbenetes a pusztítás mértéke és az, hogy mi minden semmisült meg Aleppóban.

Vezetsz mérföldeken át, és mást sem látsz, mint lerombolt polgári házakat, iskolákat és kórházakat

– mondta Grandi, aki Donald Trump amerikai elnök bevándorlást szigorító rendeletét is bírálta. Hogyan utasíthatja el Trump a szíriai menekülteket, nem véve fontolóra azt, hogy védelmet nyújtson nekik? – kérdezte a menekültügyi főbiztos.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága az első ENSZ-szerv, amelyet a damaszkuszi rezsim beengedett a városba, mióta a kormányerők decemberben visszafoglalták a keleti városrészeket a lázadóktól.

Trump múlt pénteken írta alá – egy másik rendelettel együtt – azt a rendeletet, amely az Egyesült Államokba történő beutazások szigorításáról rendelkezik. A rendelkezés értelmében hét, muzulmán többségű ország – Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – állampolgárainak beutazását azonnali hatállyal 90 napra felfüggesztik, Szíriából meghatározatlan ideig nem fogadnak menekülteket, illetve 120 napra felfüggesztik a teljes amerikai menekültbefogadási programot. A 120 nap eltelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek, elsősorban a közel-keleti keresztények befogadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik