Nagyvilág

Orbán Putyinra és Trumpra játszik

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő közelgő találkozójával kapcsolatban közölt kommentárt a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerdán.

Az Orbán Putyinra és Trumpra játszik című írás szerzője szerint a magyar kormányfő úgy véli, hogy a többoldalú szerződések ideje lejárt, és eljött a kétoldalú megállapodások ideje.

A cikk szerint a miniszterelnöknek igaza lehet, de nem biztos, hogy ez a változás hasznos lesz olyan nagyságú államoknak, mint Magyarország. Hiszen

nem csak Közép-Európa múltja van tele olyan történetekkel, amelyekben a kicsik és a hatalmasok kötélhúzásában végül mindig a nagyság és a hatalom volt a döntő”.

Szerinte Vlagyimir Putyin csütörtöki budapesti látogatása elsősorban politikai jellegű lesz. Orbán Viktor “megpróbálja megmutatni, hogy nem kell figyelembe vennie autoriter politikájának hazai és külföldi bírálatait”, mert nemzetközi politikusként fog fellépni, aki közvetíteni akar a Kelet és a Nyugat között, például az Oroszország-ellenes szankciók ügyében.

A szankciók sorsára azonban a magyar miniszterelnöknél nagyobb hatással lesznek a Kreml régi és a Fehér Ház új káderei.

Idővel talán Orbán Viktor is rájön arra, hogy az olyan nagy játékosok, mint Putyin és Donald Trump amerikai elnök jól megvannak közvetítők nélkül is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik