Nagyvilág

Olaszország 200 millió eurós Afrika Alappal szorítaná vissza a migrációt

Olaszország 200 millió eurós alapot hoz létre afrikai országok számára, hogy hozzájáruljon a migráció visszaszorításához - jelentette be szerdán az olasz kormány.

Angelino Alfano olasz külügyminiszter, az Afrika Alap nevet viselő dekrétum aláírása alkalmából közölte: az alap célja, hogy megelőzzék a migránsok útnak indulását. A római kormány intézkedése elsősorban a menekültek és migránsok számára tranzitországként és indulási pontként szolgáló Líbiára, Tunéziára és Nigerre vonatkozik. Az ezekből az országokból Európába induló emberek jelentős része Olaszországban ér partot az európai kontinensen.

Alfano – vélhetően az amerikai elnöknek a mexikói határra tervezett falépítésre utalva – hozzátette: Olaszország nem tud falat húzni a Földközi-tengeren, de nem is tenne ilyet.

Határvédelemre adják

Az alapból jutatott pénzösszegeket határaik megerősítése és az illegális migránsok számának csökkentése céljából nyújtja Olaszország az érintett afrikai államoknak – mondta Alfano. A sajtótájékoztatójáról beszámoló francia hírügynökség azonban nem tért ki arra, hogy a miniszter kifejtette-e a cserébe elvárt lépéseket.

A Földközi-tengeren több ezer ember életét megmentő Olaszország tisztességességre kéri ezeket az afrikai országokat – mondta a külügyminiszter, aki szerint kormánya ki akarja terjeszteni a programot Szenegálra, Nigériára, Egyiptomra és Etiópiára is.

Olaszországba tavaly mintegy 180 ezer menekült és migráns érkezett. Róma az év végén jelentette be, hogy gyorsítani kíván az illegális bevándorlók kitoloncolásán, és szigorítani akar az olasz menekültrendszeren is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik