Nagyvilág

A brit parlament dönt Trump londoni látogatásáról

A hétvégén petíció indult annak érdekében, hogy Nagy-Britannia a már bejelentett és Trump által elfogadott meghívás ellenére ne fogadja február 20-án állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként az amerikai elnököt.

Ezt mostanáig 1.7 millióan írták alá, és bár a brit miniszterelnöki hivatal hétfőn arról tájékoztatott, nem vonják vissza Donald Trump amerikai elnök meghívását, most mégis megtehetik, az elnök látogatásáról ugyanis a parlamenti képviselők döntenek majd.

Trump meghívása ellen számos brit politikus is szót emelt, miután az amerikai elnök átmeneti korlátozásokat és tilalmakat rendelt el egyes muszlim többségű országok állampolgárainak amerikai beutazására.

Sadiq Khan, London muszlim polgármestere vasárnap “szégyenteljesnek és kegyetlennek” minősítette Trump rendeleteit, és követelte, hogy a brit kormány vonja vissza az amerikai elnök állami látogatására szóló meghívását. A londoni polgármester szerint addig nem szabad “vörös szőnyeggel fogadni” Trumpot, amíg az általa bejelentett tilalmak érvényben maradnak.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik