Nagyvilág

A magyarok is durván leterhelték a strasbourgi bírókat

strasbourg (Array)
strasbourg (Array)
Rendesen leterheli Délkelet-Európa az emberjogi bíróságot. Mi a zsúfolt börtönök miatt szívunk, ahogy a románok is, bár ott már tüntetésekbe is torkollt a zsúfoltságenyhítési terv. A legtöbbet amúgy Oroszországot ítélték el.

23 szátalékkal megnőtt az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) leterheltsége egy év alatt, köszönhetően a Recep Tayyip Erdogan török elnök elleni puccs utáni tisztogatásoknak, valamint a magyar és román börtönhelyzetnek – írja a Guardian a bíróság éves jelentésére hivatkozva.

Törökországgal kezdve azt írják, az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében ha a nemzet létét fenyegeti valami, egyes emberi jogok felfüggeszthetők, de nem az összes. Törökország sok ember szerint, aki a bírósághoz fordult, túltolja ennek a passzusnak az alkalmazását.

Azok a fránya cellák

Magyarország és Románia esetében a túlzsúfolt börtönök okozzák a gondokat, ismert, mennyi per indult egykori vagy jelenlegi rabok panaszai nyomán Strasbourgban. Mindezek miatt Romániából 108,

Magyarországról 95 százalékkal több beadvány érkezett, mint egy évvel korábban.

A jelentés elismeri, hogy a börtönhelyzetet nem lehet pikkpakk javítani a két államban, de a jogszabály az jogszabály, márpedig ismétlődő jelleggel sérülnek a bebörtönzöttek jogai, akiket embertelen és degradáló körülmények között tartanak fogva.

Románia: amnesztiaterv, tüntetések, bírálatok

A dolog Romániában annyira súlyos, hogy kezd általános társadalmi válsággá szélesedni: a kormányzó szocialisták kegyelmet adnának egy csomó rabnak, hogy enyhítsenek a börtönök zsúfoltságán. Ez azonban nagy tüntetéseket szült, mert az ellenzők szerint a korrupció miatt lecsukottak szövetségeseit engedné ki a kormány. Az Európai Bizottság is bírálta az amnesztiakezdeményezést, ami visszavetné az ország korrupció elleni harcát.

Visszatérve a bíróságra, azt is közölték, hogy az EJEB 993 ítéletet hozott tavaly. Vlagyimir Putyin Oroszországa tesz a legmagasabbról az emberi jogokra, tavaly 222 ítélet született Moszkva ellen. Nagyon lemaradva a második helyen egy másik illiberális rezsim, az említett Törökország áll 77-tel. A további helyeken Románia (71), Ukrajna (70), Görögország (41) és Magyarország (40) áll.

A legtöbb jogsértést, szám szerint 286-ot a szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogok kategóriájában követték el, ezt követi az embertelen vagy degradáló bánásmód 193-mal és végül az igazságos tárgyaláshoz való jog következik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik