Nagyvilág

A franciák is elővették a brüsszeli merénylet gyanúsítottját

Franciaországban is vizsgálat indult Mohamed Abrini ellen, akit alapvetően a brüsszeli merényletek miatt vettek tavaly áprilisban őrizetbe. Abrini volt az a kalapos férfi, akit egy biztonsági kamera vett fel a repülőtéren történt robbantások elkövetőivel.

Abrinit egy napra a francia hatóságok is Franciaországba vitték és kihallgathatták a 2015. november 13-i, 130 halottat követelő merényletek miatt.

Abrinit egy benzinkúton látták a párizsi támadássorozat előtt két nappal, a terrortámadás gyanúsítottjával, Salah Abdeslammal. Ujjlenyomatait is megtalálták azokban a lakásokban Brüsszelben, ahol elrejtőztek a támadók. Azt is elismerte korábban Abrini, hogy a párizsi támadás után ő vette fel Abdeslamot és furikázta Belgiumba.

A férfi ügyvédje szerint nem tettek fel kérdéseket neki, amikor megjelent hat bíró előtt. Az ügyvéd állítja, Abrini Belgiumban volt a párizsi merényletek idején. Szerinte ráadásul jogilag nincs rendben, hogy két államban is gyanúsítják őt ugyanazért.

Abrini marokkói származású belga állampolgár, Abdeslam jóbarátja, aki Brüsszel Molenbeek nevű városrészében élt. A rendőrség lopások és drogügyek miatt ismerte.

(BBC News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik