Nagyvilág

Trump taktikájában bízik az európai szélsőjobb

Donald Trump eskütételének másnapján a leginkább megosztó európai politikusok a németországi Koblenzben ütötték össze a fejüket. Ott volt Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke, Matteo Salvini az olasz Északi Liga első embere, Frauke Petry az Alternatív Németországért pártból és Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője is.

Franciaországban, Németországban és Hollandiában idén választásokat tartanak, Trump győzelme pedig reményt adott a szélsőjobboldali vezetőknek, hogy egységes stratégiával pusztítást mérhetnek az európai politikai elitre.

Wilders szerint 2017 lesz a hazafias tavasz, Le Pen pedig arról beszélt, 2016-ban az angolszászok felébredtek, és biztos benne, hogy idén egész Európa fel fog.

Csakhogy nem lesz olyan egyszerű dolguk, merthogy Trump szabályai nem alkalmazhatók olyan könnyen Európában, mondja Mabel Berezin, a Cornell Egyetem kutatója. Mint mondta, a Trump-féle szélsőjobboldali populizmus jócskán eltér Le Pen és Wilders elméletétől, akik hosszú ideje próbálják a malmukra hajtani a vizet.

Geert Wilders - Fotó: Getty Images Hungary
Geert Wilders – Fotó: Getty Images Hungary

Trump a hatalomra kerülése után három nappal megvonta a szövetségi forrásokat az abortuszt emlegető szervezetektől, ezzel szemben Le Pen saját család- és párttagjaival került összetűzésbe, mondván az abortusz kérdését nem lehet kétségbe vonni.

Míg Amerikában a bevándorlók a munkahelyekre és a biztonságra jelentenek fenyegetést, úgy az EU-ban az liberális, európai értékekre, ami szintén lényeges különbség.

Le Pen bevándorlóellenes irányvonalát sikerült megszerettetnie a szexuális kisebbséggel és több tradicionálisan konzervatív, homoszexuális ember található a tanácsadói közt.

Szép lassan a jobboldali populizmus által nyomás alá helyezett főbb európai pártok is felvették a szociálisan liberális, de bevándorlóellenes magatartást. Mark Rutte holland miniszterelnök például levelet írt az állampolgároknak, melyben leírja, a hollandok egyre kényelmetlenebbül érzik magukat a bevándorlóktól, de még mindig zaklatják a melegeket és rasszistának nevezik a holland átlagembert.

Berezin szerint nem Trump személyének, hanem retorikájának van igazi jelentősége Amerika számára.

Ha én indulnék az európai választásokon azzal érvelnék a szélsőjobb helyében, hogy a világ legnagyobb nemzete megcsinálta, miért ne tehetnénk mi is?

– fogalmazott.

Bár Trump még mindig próbálja összeegyeztetni menekültellenes politikáját a szexuális kisebbségek támogatásával, a Republikánus párt aligha enged a Legfelsőbb Bíróság 2015-ös döntésének, miszerint mind az ötven államban legalizálnák az azonos neműek házasságát.

(Quartz)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik