Nagyvilág

Rekordot döntött a petíció, amelyben Trump adóbevallásának nyilvánosságra hozását követelik

Az új elnöknek esze ágában sincs megmondani, mennyi adó-visszatérítésben részesült.

Soha egyetlen petíciónak nem volt még akkora támogatottsága a Fehér Ház oldalán, mint annak, amely azt követeli, hogy hozzanak nyilvánosságra minden információt azokról az adó-visszatérítésekről, amelyekben Donald Trump részesült.

A kezdeményező szerint az új amerikai kormányzatot példátlan gazdasági összeférhetetlenség jellemzi, amit láthatóvá kell tenni az amerikaiak számára, ahogy azokat a dokumentumokat is, amelyek külföldi, illetve pénzügyi befolyásra utalhatnak. Péntek reggelig csaknem 380 ezren írták alá a petíciót – százezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy a Fehér Háznak kötelező legyen foglalkoznia az üggyel, de ez a mennyiség már Trump beiktatása után kevesebb mint 24 órával megvolt.

Az amerikai elnököket nem kötelezi törvény arra, hogy nyilvánosságra hozzák adóbevallásaikat, de az elmúlt négy évtizedben minden elnök megtette ezt, hogy ne vetüljön rájuk a gyanú, hogy az elnökséget személyes gyarapodásukra használják fel. Trump tanácsadója, Kellyanne Conway egy vasárnapi interjúban leszögezte: Trump nem tervezi nyilvánosságra hozni, milyen adó-visszatérítésekben részesült, szerinte ez az embereket nem is érdekli. (Huffington Post)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik