Nagyvilág

Óriási haver lett Trump és az új Vaslady

Brit-amerikai találkozó volt, amin kiderült Trumpot meghívta a királynő Angliába, Trump támogatja a NATO-t és már a Brexit utánra terveznek.

Megtörtént Donald Trump elnökségének első találkozója egy külföldi vezetővel, amikor Trump hivatalában fogadta Theresa May brit kormányfőt. A találkozótól előzetesen mindenki nagy összeborulást várt, miután Mayt a Brexit, azaz Nagy-Britannia uniós távozása segítette hatalomba, Trump pedig többször kijelentette, támogatja a brit szavazók akaratát. Persze May keménykedett egy sort korábban, mondván kertelés nélkül Trump szemébe mondja majd, ha valami nem tetszik neki.

Ami Magyarország számára is fontos lehet, az az, hogy May és Trump megerősítették elkötelezettségüket a NATO mellett. Arról is beszéltek, hogy megerősítenék a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. May bejelentette még, Trump elfogadta II. Erzsébet királynő meghívását is idénre Nagy-Britanniába.

May elmondta, hogy mindkét ország érdeke egy kereskedelmi megállapodás. Ugyan a britek nem vághatnak bele a tárgyalásokba, amíg el nem hagyják az uniót, Trump kijelentette, gyors megállapodást akar.

Putyin kutyája?

Trumpot egyébként kérdezték arról is, miért hívta fel Vlagyimir Putyint telefonon, netalán felfüggesztené az oroszok elleni szankciókat? Trump nem kommentálta mindezt, gyanússá téve, hogy igen. Csak annyit mondott:

Nagyon korai beszélni erről.

Hozzátette, nagyszerű viszonyt akar mind Oroszországgal, mind Kínával, ami inkább pozitívum lenne, mint negatívum. Vele szemben May keményen fogalmazott, kiállva az EU-s szankciós politika mellett:

Nagyon világosak voltunk abban, hogy látni akarjuk a minszki megállapodás teljeskörű végrehajtását.

Washington, 2017. január 27. Donald Trump amerikai elnök (j) és Theresa May brit miniszterelnök Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök fejszobra elõtt a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 2017. január 27-én. May a január 20-án hivatalba lépett Donald Trump elsõ külföldi vendége. (MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)
Theresa May és Donald Trump épp Winston Churchill volt brit kormányfő fejszobrára merednek. Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais

Szóba került a kínzás kérdése is, Trump ugyanis a napokban kijelentette, nem ellenzi annak alkalmazását terrorgyanús emberek esetén. Kínzás alatt jórészt a waterboarding nevű, vízbefojtást imitáló technikát értik. Trump új védelmi miniszterére hivatkozva továbbra sem zárkózott el ettől.

Pózolás Churchillel

A közös sajtótájékoztató és a tárgyalások előtt még fotózkodtak egy sort Winston Churchill szobrával, Trump pedig kijelentette, nagy megtiszteltetés, hogy visszatehette az Ovális Irodába, ahonnan anno Barack Obama elvitette. A gesztust May is megköszönte.

Előtte May amúgy az arlingtoni katonai temetőben is koszorúzott, illetve beszédet mondott az amerikai republikánusok előtt a két ország megújuló kapcsolatáról. Elmondta, mindig barátaik és szövetségeseik mellett fognak állni, ha azok “durva környéken találják magukat”- Azonban figyelmeztetett, bukásra ítélt katonai beavatkozásokat nem szabad végrehajtani, mint ahogy az a múltban történt.

Vicces, hogy volt olyan republikánus, aki azt mondta a BBC-nek, olyan volt, mintha Trump elfeledett testvérét találták volna meg.

McCain beleszállt a szankciós vitába

John McCain republikánus szenátor pénteken figyelmeztette Trumpot, hogy ne oldja fel az Oroszország elleni szankciókat. “Amerika és szövetségeseink nemzetbiztonsági érdekei védelmében remélem, hogy Trump elnök véget vet a találgatásoknak és visszautasít egy ilyen meggondolatlan irányvonalat” – olvasható a közleményben. McCain közölte, hogy ha nem talál meghallgatásra, akkor kongresszusi kollégáival azon fog dolgozni, hogy törvénybe is foglalják ezeket a szankciókat. McCain szerint Trumpnak emlékeznie kellene arra, hogy az előző három amerikai vezetés mindegyike megpróbálta javítani az amerikai-orosz viszonyt, de kudarcot vallottak, mert “Putyin ellenségünk akar lenni”. Az orosz elnök szerinte minden lehetséges alkalommal megpróbálja aláásni az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik