Nagyvilág

Juppé már nem akar elnökjelölt lenni

Kizárta a francia jobboldali előválasztás második helyén végzett Alain Juppé, hogy elindul a tavaszi elnökválasztáson, amennyiben a konzervatív jelöltté választott Francois Fillon visszalépésre kényszerül a felesége állítólagos fiktív parlamenti állása ügyében indított ügyészi vizsgálat miatt.

Francois Fillon meggyőző bizonyítékokat mutatott be, és meggyőződésem, hogy folytatni tudja a kampányát

– mondta pénteki sajtótájékoztatóján Alain Juppé a dél-franciaországi Bordeaux-ban.

Van egy kérdés, amelyet egyértelműen tisztázni akarok, mert már hallom a pletykákat. Megvolt az előválasztás, a választók egyértelműen döntést hoztak és egyáltalán nem áll szándékomban elindulni. Vagyis ami az én személyes helyzetemet illeti, a válaszom nem, egyértelműen nem

– hangsúlyozta a jobboldali politikus.

Francois Fillon egyelőre nem vonult vissza. Azt mondta, hogy akkor teszi meg, ha eljárás indul ellene. Nincs eljárás ellene

– tette hozzá a bordeaux-i polgármester.

A párizsi ügyészség szerdán sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával vizsgálatot indított a Le Canard enchainé egyik cikke alapján. A jól értesült szatirikus hetilap azt állította, hogy Penelope Fillon nyolc éven át mintegy félmillió euró fizetést vett fel a nemzetgyűlésben férje, majd annak utóda asszisztenseként, de az állást valójában nem töltötte be, tényleges munkát nem végzett.

Francois Fillon - Fotó: Getty Images Hungary
Francois Fillon – Fotó: Getty Images Hungary

A gyalázatosnak és rágalomnak minősített vádakat Francois Fillon csütörtökön cáfolta, elmondta, hogy felesége 1981 óta törvényesen és átláthatóan dolgozott mellette asszisztensként, és ezt bizonyítani tudja az ügyészségen.

Alain Juppé úgy vélte, hogy a francia parlamentnek az Európai Parlament mintájára szigorúbban és egyértelműen kellene szabályoznia a jövőben az asszisztensek alkalmazását.

Amennyiben nem fiktív állásról van szó, a családtagok alkalmazása munkatársként nem tilos a nemzetgyűlési képviselőknek. Az asszisztenciára közel havi 10 ezer eurós állami kerete van minden képviselőnek, s közel 20 százalékuk a házastársát vagy valamelyik rokonát bízza meg a bizalmas feladattal.

A felmérésekben jelenleg Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökével fej fej mellett az élen haladó konzervatív jelölt kampányát gyakorlatilag felfüggesztette a sajtóban csak Penelope gate-nek nevezett gyanú.

Francois Fillon politikustársai – politikai manipulációnak minősítve a Le Canard enchainé cikkét – egy emberként vették védelmükbe az elnökjelöltet, ugyanakkor többségük elismerte, nem tudott arról, hogy képviselőként Fillon a feleségét alkalmazta asszisztensként a nemzetgyűlésben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik