Nagyvilág

Olaszországi lavina: nem találtak több túlélőt, összesen 29 a halálos áldozatok száma

Holtan találták meg a mentőcsapatok azt a nyolc embert, akiket még kerestek az olaszországi lavinaomlás után, ezzel összesen 29 a szerencsétlenség halálos áldozatainak a száma – közölte a tűzoltóság csütörtökre virradó éjszaka.

A közép-olaszországi Abruzzo régióban, a hegyekben álló Rigopiano szállodát a múlt szerdán temette maga alá egy lavina egy földrengéssorozatot követően. Mintegy kétszáz fő, köztük katonák, tűzoltók, rendőrök, a vöröskereszt és az alpesi szolgálat munkatársai kutattak megállás nélkül, váltott műszakban a túlélők után.

Összesen tizenegy ember élte túl a katasztrófát, köztük négy gyerek.

Múlt szerdán három közepes erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét, ahol tavaly hatalmas pusztítást okozott egy erős földmozgás. A lavina a szerdai földmozgások után temette maga alá a Gran Sasso-hegységben épült négycsillagos hegyi szállodát. Az első mentőegység csak másnap hajnalra tudta elérni a hotelt, az első túlélőket a romok alatt 40 óra elteltével találták meg.

A mentés drámai és nagyon nehéz körülmények között zajlott.

A hatalmas mennyiségű hó és az azzal együtt elsodort sziklák, fák és más törmelékek teljesen megtöltötték a hotel belsejét. Ezért rendkívüli műszaki beavatkozásra volt szükség, nehogy a hó megmozdításával a mentőegységeket is maga alá temesse az épület.

Az abruzzói Pescara ügyészsége vizsgálatot indított a katasztrófa körülményeinek tisztázására és a felelősök azonosítására. Vizsgálják, hogy a szálloda szabályosan kapta-e meg az építési engedélyt, nem épült-e lavinaveszélyes helyen, illetve az ügyben is nyomoznak, hogy nem kellett-e volna kiüríteni a hófödte, meredek hegyoldalban álló hotelt a földrengés után, az 1200 méter magasságban fekvő szállodához vezető utak a lavinaomlás előtti napokban ugyanis járhatatlanná váltak a havazás miatt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik