Nagyvilág

Trump ma megkezdi a falépítést, és a szíriai menekültek kitiltását

Az új amerikai elnök legfőbb választási ígérete volt az amerikai-mexikói határra tervezett „csodálatos fal”. Csakúgy, mint a muzulmán bevándorlók kitiltása. Emellett kormánya újranyitná a CIA hírhedtté vált külföldi titkos börtöneit, és felmerült a kínzások újbóli bevezetése is.

Donald Trump amerikai elnök szerdán alá fogja írni a mexikói-amerikai határra tervezet fal megépítéséről szóló elnöki rendeletet, valamint megkezdi a menekültek befogadásának ideiglenes tiltásáról szóló rendeletek aláírását – jelentette az amerikai sajtó. Trump a sajtóban megjelent hírek után a személyes Twitter-oldalán helyi idő szerint kedden este közölte, hogy másnap nagy napot tervez a nemzetbiztonsággal kapcsolatban. „Egyebek mellett megépítjük a falat” – írta az új amerikai elnök.

Jön a fal

Az AP amerikai hírügynökség és a New York Times kormányzati tisztségviselőktől származó információi szerint Trump a nemzetbiztonsági minisztériumba tervezett látogatása alatt fogja aláírni a határfal megépítéséről szóló rendeletet. A Politico egy forrása szerint az ünnepélyes aláíráson ott lesznek olyan emberek családtagjai, akiket illegális bevándorlók öltek meg.

A New York Times információi szerint a fal építésére szövetségi pénzeket fognak átcsoportosítani, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az összeg pontosan honnan fog érkezni. Trump az elnökválasztási kampány alatt többször is kijelentette, el fogja érni, hogy a határfal építési költségeit Mexikó fizesse majd ki.

A rendeletet akkor fogja aláírni, amikor Washingtonba érkezik  Luis Videgaray mexikói külügyminiszter, hogy előkészítse Enrique Pena Nieto mexikói elnök jövő hétre tervezett látogatását – emlékeztetett a Times. A két államfő találkozójának egyik fő témája az illegális bevándorlás kérdése lesz.

View of the border line between Mexico and the U.S in the community of Sasabe in Sonora state, Mexico, on January 13, 2017.  Hundreds of Central American and Mexican migrants attempt to cross the US border daily. / AFP PHOTO / ALFREDO ESTRELLA
A határvonal az Egyesült Államok és Mexikó között, a mexikói Sonora településnél Fotó: GettyImages

Az amerikai számvevőszék (GAO) becslése szerint egy mérföldnyi sima kerítés megépítése 6,5 millió dollárba kerülne, és újabb 4,2 millió dollárba az utak kialakítása és újabb kerítés felhúzása, és ebben még nincsenek benne a karbantartási költségek – írta a Times, kongresszusi tisztségviselőkre hivatkozva. Az amerikai-mexikói határ egyébként majdnem kétezer mérföld hosszú.

Nem jönnek a menekültek

Trump emellett megkezdi szerdán a menekültek befogadását tiltó rendeletek aláírását is, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor. Az amerikai sajtóban megjelent hírek szerint a hét második felében várható a bevándorlással kapcsolatos rendeletek kihirdetése, mert Trump még vizsgálja a tervezeteket.

Az AP információi szerint legalább négy hónapra felfüggesztenék az összes menekült befogadását, és ideiglenesen nem engedélyeznék néhány muzulmán többségű ország lakóinak, hogy beutazzanak az Egyesült Államokba. A Reuters brit hírügynökség úgy tudja, a menekültekre vonatkozó tiltás nem lesz érvényes az üldözés elől menekülő vallási kisebbségekre. A tiltás addig lesz érvényben, amíg nem vezetnek be szigorúbb ellenőrzéseket a menekültkérelmet benyújtó emberekre.

A Trump-kormányzat emellett azt tervezi, vízumkiadási tilalmat vezet be mindenkire, aki Szíriából, Irakból, Iránból, Líbiából Szomáliából, Szudánból és Jemenből szeretne beutazni az Egyesült Államokba – jelentette a Reuters névtelenséget kérő kongresszusi tisztségviselőkre és bevándorlási szakértőkre hivatkozva.

Jönnek a titkos CIA-börtönök?

A Trump-kormányzat emellett vizsgálja annak lehetőségét, hogy újra engedélyezik az amerikai hírszerző ügynökségnek, hogy úgynevezett „fekete helyeket”, titkos börtönöket és kihallgató központokat hozzon létre külföldi országokban – jelentette a New York Times. Az ilyen létesítményeket George W. Bush elnöksége alatt terrorizmussal gyanúsított emberek kihallgatására használták fel, és létezésük titkos információnak számított. Barack Obama egyik első döntése volt azok bezárása.

A Times által ismertetett tervezet szerint „magas rangú külföldi terroristák” kihallgatására használnák a CIA által működtetett külföldi börtönökben. A tervezet egy rész megkövetelné, hogy az Egyesült Államok fogságába lévő embereket ne tegyék ki kínzásnak, és ne legyen részük embertelen, kegyetlen vagy megalázó bánásmódban és büntetésben. Ugyanakkor a Times információ szerint a Trump-kormányzat vizsgálja annak lehetőségét is, hogy bevezetik egyes „fokozott kihallgatási technikák” alkalmazását, ami viszont eufemizmus a kínvallatásokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik