Nagyvilág

Megható levelet írt Trumpnak a szír kislány

Bana Alabed már biztonságban van Törökországban, de aggódik a többi szír kisgyerek miatt. Ezért segítséget kért Donald Trumptól.

A szír gyerekek olyanok, mint Trumpéi és megérdemlik ugyanúgy a békét – ez a fő mondandója Bana Alabed levelének, amit a napokban tett közzé a hétéves kislány. Alabed azzal vált ismertté, hogy Aleppó kegyetlen ostromát végigtweetelte, végül a decemberi polgári evakuálások során tudott családjából kijutni a porrá lőtt városból.

Levelét anyja, Fatemah juttatta el a BBC-nek. Elmondta, Donald Trump elnökké való beiktatása előtt nem sokkal írta a lánya a levelet, mert sokszor látta Trumpot a tévében. A családjuk jelenleg Törökországban él, ami a szír ellenzéket támogatja. Problémás lehet, hogy Trump nagyon jó viszonyban van az orosz vezetéssel, ami viszont a saját népét halomra lövető szír kormányt.

A levélben a bemutatkozás után Bana Alabed leírja, hogyan élte le eddigi életét Szíriában, hogyan menekült el, hogyan szenvednek a szír gyerekek a háborútól, hogyan rombolták le az aleppói iskoláját. Több barátja meg is halt ekkor.

Nagyon szomorú vagyok miattuk, és azt kívánom, bár lennének velem, mert így együtt játszhatnánk most is. Aleppóban nem játszhatok, ez a halál városa lett.

Leírja, hogy most Törökországban van, ki tud menni a szabadba játszani, iskolába is járhatna. Ezzel ellentétben szír gyerekek milliói szenvednek a felnőttek miatt. Azt írja, tudja, hogy Trump lesz az amerikai elnök, szóval ugye megvédi a szíriai gyerekeket? Így zárul a levél:

Ha megígéred nekem, hogy teszel valamit Szíria gyerekeiért, máris a barátod vagyok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik