Nagyvilág

Leszámolnak az oroszok a krími tatár vezetővel

Az ügyvédje munkáját is ellehetetlenítették.

Az orosz hatóságok őrizetbe vették Ilmi Umerov krími tatár vezető ügyvédjét, hogy a védence ellen zajló eljárásban tanúként hallgassák ki. Így viszont már nem képviselheti a tatár vezetőt.

Umerov ellen szélsőséges tevékenység miatt folytatnak nyomozást a hatóságok. Ő egyébként a krími tatárok képviseleti-döntéshozó szervének, a medzslisznek az elnökhelyettese. Ezt az intézményt azonban az Ukrajnához tartozó félszigetet megszálló orosz hatóságok tavaly áprilisban szélsőséges szervezetté nyilvánították és betiltották.

A tatár politikust azzal gyanúsítják, hogy tevékenységével és kijelentéseivel aláássa Oroszország területi egységét. Ha bűnösnek találják, öt év szabadságvesztésre is ítélhetik. Tavaly augusztusban egyébként egy hónap kötelező pszichiátriai kivizsgálásra küldték, ami azt a szovjet gyakorlatot idézi, amikor a másként gondolkodókat elmebetegnek próbálták beállítani.

A tatárok nagy része határozottan elutasítja a félsziget orosz megszállását, Kijevbe menekült képviselőik egy része a Krím visszaszerzését sürgeti. Többük kulcsszerepet játszott az Ukrajna és Krím közötti áramellátást biztosító vezeték elvágásában 2015-ben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik