Nagyvilág

Így néz ki, amikor valaki 20 millió dollárt rejteget az ágyában

Állandóan mondják pénzügyi szakemberek, a legrosszabb, amit az ember a pénzével tehet, ha otthon a párnacihában tartja. Amellett, hogy nem túl biztonságos, a készpénz romlandó is, ezért érdemes minimum bankban tartani, ahol érte némi kamatot.

Készpénzben általában azok tartanak nagyobb összegeket, akik nem teljesen tisztességes úton jutottak hozzá. Mint a 28 éves, brazil származású Cleber Rene Rizerio Rocha, akinek 20 millió dollárt találtak az ágyneműtartójában szövetségi ügynökök egy rajtaütés során a massachusettsi Westboroughban.

A férfi elismerte, hogy egy pénzmosási manőverben vett részt, amit a piramisjáték szervezésével vádolt TelexFree nevű cég vezetői rendeztek. A cég hivatalosan internetalapú telefonszolgáltatással foglalkozott, de az eladásaikból alig folyt be valami. A nagy pénzt az új tagok beszervezésével lehetett keresni. Amikor a cég 2014-ben összeomlott, 965.225 ember bukott bele az üzletbe, összesen 1.755.927.755 dollárt. A TelexFree vezetői Brazíliába szöktek.

Gyorsan kellett azonban menekülniük, rengeteg készpénzt hagytak hátra. Ők értelemszerűen nem mehettek érte az Egyesült Államokba, úgyhogy futárokat toboroztak, köztük Rochát. A férfi elmondta, hogy már 2016 januárjában és júniusában járt már az Egyesült Államokban, ám küldetése mindkét esetben meghiúsult.

Ez lett volna a harmadik kísérlet. A férfi szilveszter éjjelén érkezett New Yorkba, majd négy nappal később belesétált a szövetségiek csapdájába Massachusettsben. Rocha egy a hatósággal együttműködő tanúval találkozott egy hudsoni étteremben, és kétmillió dollárt vett át tőle egy táskában. Akár 20 év börtönt is kaphat.

(NPR)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik