Nagyvilág

A kamionos merénylet miatt bombázták rojtosra az ISIS-táborokat

Alaposan megbombázták az ISIS líbiai táborait az amerikaiak, most kiderült, miért.

Tizenkét ISIS-tábort bombáztak az amerikaiak a múlt héten Líbiában, és végre az is kiderült, miért: mert közük lehetett a berlini kamionos támadáshoz a karácsonyi vásár ellen.

Anis Amri, a tunéziai születésű merénylő elkötött egy kamiont, majd december 19-én este 12 embert megölt vele, ahogy végighajtott a karácsonyi vásár területén. Az Iszlám Állam gyorsan magára vállalta a támadást, sőt közöltek egy videót is, amin az Olaszországban agyonlőtt Amri hűségesküt tesz nekik.

Így igazolva volt a Nyugat bosszúja, az USA két B-2-es bombázója pedig felszállt Missouriból és 100 precíziós bombát dobott le Szirte líbiai városa környékén. A támadásban a CNN-nek nyilatkozó hírszerzési források szerint 80 milicista halt meg. Azért ez volt a célpont, mert az ISIS toborzó hálózata e táborokhoz köthető.

Ash Carter volt amerikai védelmi miniszter is azt mondta, hogy olyan ISIS-eseket támadtak, akik további attakokat terveztek. A megölt iszlamisták egyike-másika magával Amrival is kapcsolatban állhatott. A táborokban lévő harcosokat korábban sikerült Szirte városából kiszorítani, épp megpróbálták újraszervezni magukat a légitámadás idején.

(New York Daily News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik