Nagyvilág

Üresre lopta az államkasszát a menekülő elnök

Yahya Jammeh kiürítette az államkasszát Gambiában, értéktárgyait és luxuscuccait pedig teherrepülőkre pakoltatta. Ilyen egy diktátor távozása.

Nagy népünnepély van most a kis nyugat-afrikai országban, Gambiában, aminek elnök-diktátorát némi katonai intervencióval sikerült elkergetni. Nem puccs történt, egy demokratikus választáson győzte le az ellenzéki jelölt, az elnök el is ismerte vereségét, majd később közölte, ő mégis maradna a hatalomban.

Most, hogy végre rávették a távozásra, felhőtlen lehetne az öröm, azonban Yahya Jammeh 11 millió dollár (3,2 milliárd forint) értékű vagyonnal együtt lécelt le.

Az állami vagyont gyakorlatilag lenullázta Jammeh távozása az új elnök, Adama Barrow szóvivője szerint, aki hozzátette, pénzügyi szakemberek most összesítik a károkat. Azt lehetett látni, hogy luxusautókat és egyéb értékeket rámolnak be egy csádi felségjelzésű teherszállító repülőbe Jammeh távozásakor. Persze a katonáknak kiadták, hogy ne engedjenek semmit se kivinni az országból, de hogy ezt be is tartották-e, az rejtély.

Jammeh Guineán át várhatóan a szintén zsarnoki Egyenlítői-Guineába fog menekülni száműzetésbe. Eközben külföldi csapatok hatoltak be a gambiai fővárosba, Banjulba, őket üdvrivalgó emberek üdvözölték. Az öt nemzetiségű erők addig ellenőrzik a stratégiai pontokat, amíg Barrow vissza nem tér Szenegálból.

(BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik