Nagyvilág

Szakértők szerint terrorcélponttá válhatnak a Trump nevét viselő ingatlanok

Úgy vélik, hatalmas kihívást jelent, hogy egy ingatlanmágnás lett az elnök.

Megnőtt a Donald Trump nevét viselő cégek és ingatlanok terrorfenyegetettsége azzal, hogy a milliárdos az Egyesült Államok elnöke lett, ráadásul sok érdekeltsége olyan térségekben található, ahol „nem ismeretlen az erőszak” – figyelmeztettek szakértők.

Colin P. Clarke, a RAND Corporation terrorizmussal és nemzetközi bűnszövetkezetekkel foglalkozó szakértője szerint a világszerte ismert Trump márkanevet viselő épületek könnyedén a bűnbandák vagy a szélsőségesek célpontjaivá válhatnak, akik túszokat ejthetnek váltságdíj reményében, vagy a nyilvánosság kedvéért.

Amerikai nagyvállalatok többször álltak már különféle szervezetek célkeresztjében – a különbség ezúttal az, hogy ezek nem voltak elnöki tulajdonban. Az, hogy egy ingatlanmágnás és nagyvállalkozó lett az Egyesült Államok 45. elnöke, hatalmas kihívást jelent nemzetbiztonsági szempontból.

A Trump Organization a biztonságot érintő kérdések kapcsán közölte: kiterjedt szabályrendszer van érvényben a Trump tulajdonában és az ő vezetése alatt álló ingatlanokon az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt.

Bár Trump bejelentette, hogy üzleti érdekeltségeit két fia és egy megbízható szövetségese kezébe helyezi, továbbra is ő adja a nevét az új projektekhez. Ezek közül néhány olyan helyeken található, mint például Isztambul, ahol az elmúlt években több terrortámadás történt vagy Bali, ahol 2002-ben egy iszlamista terrorszervezet 202 emberrel végzett. De építenek Trump-felhőkarcolót Mumbaiban, vagy a Fülöp-szigeteken is.

Egy diplomáciai biztonságban is jártas volt londoni rendőrtiszt, Christopher A. Hagon rámutatott: a Trump-ingatlanokat külső biztonsági szakértők is ellenőrzik. Azt ugyanakkor ő is elismerte, hogy a kereskedelmi célú ingatlanokat nem lehet körbevenni betonfalakkal és olyan szigorúan ellenőrizni, mint például egy amerikai nagykövetségi épületet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik