Nagyvilág

A legváratlanabb helyről kapott egy hatalmas pofont a Trump-kormányzat

Ki gondolta volna, hogy egy elvileg szikár értelmező szótárnak köszönhetjük majd az idei év eddigi legmaróbb Trump-kritikus beszólását.

Az egész amerikai sajtó felbolydult, amikor a frissen megválasztott amerikai elnök egyik főtanácsadója, Kellyanne Conway egy vasárnapi televíziós műsorban kijelentette: Donald Trump szóvivője nem hazudott, hanem csak „alternatív tényeket” közölt sajtótájékoztatóján. Sean Spicer ugyanis szombaton azt találta mondani, hogy „a valaha volt legnagyobb tömeg volt” Trump beiktatásán. Ami elég könnyen bizonyíthatóan nem igaz. Konkréten ordas nagy hazugság.

Amikor az NBC műsorvezetője, Chuck Todd felhívta Conway figyelmét, hogy Spicer állítása „valótlan” volt, a tanácsadó (aki az elnökválasztási kampány alatt szóvivőként segítette a republikánus politikus választási hadjáratát) kijelentette, az nem „valótlanság” volt, hanem „alternatív tény”.  Mire Todd közölte: „Az alternatív tények nem tények, hanem valótlanságok”.

Ezután, a Merriem-Webster amerikai angol értelmező szótár a Twitter-oldalán közölte, hogy weboldalukon jelentősen megugrottak a „tény” szóra történő keresések, és egy kitűzött tweetben ki is írták, mit is jelent az a szó, hogy „tény”. (A magyar nyelv értelmező szótára által adott meghatározást a „tény” szóra ide kattintva lehet elolvasni.)


Már önmagában ez is elég lehetett ahhoz, hogy az elvakult Trump-rajongók liberális elfogultsággal vádolják meg a szótár szerkesztőit, de ezután jött csak az igazán kemény pofon. A Washingtonban szombaton tartott Nők Menete elnevezésű tüntetés után egy Twitter-bejegyzésben kiemelték, hogy aznap a 3. legkeresettebb kifejezés a szótár oldalán a „feminizmus” volt, amit egész nap nagyon sokan néztek meg.

Amire egy Trump-szavazó gyorsan le is csapott, megkérdőjelezve, miért pont ezt a szót emelték ki (feltehetően politikai indítékokat látva a bejegyzés mögött).

„Mégis mióta tweetelitek a nap 3. keresését? Miért nem az elsőt, egyedül csak azt lenne elég lényeges megemlíteni.”

A szótár Twitter-oldalának szerkesztői azonban készen álltak a válasszal.

Az elsőszámú keresés a „fasizmus”, ami az elmúlt pár hónapban folyamatosan trendben van – írták egy bejegyzésben. És  hozzátették, csak az új trendekről szoktak beszámolni.

UPSZ

Ajánlott videó

Olvasói sztorik