Nagyvilág

Theresa May: nem félek megmondani Trumpnak, ha valami nem tetszik

A brit miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy "nagyon jó" kereskedelmi megállapodásra számít az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után. A brit kormányfő megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy a jövő hét végén Washingtonban találkozik Trumppal.

A BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában a kormányfőt  kérdezték arról is, hogy miként vélekedik azokról a kijelentésekről, amelyeket Donald Trump amerikai elnök korábban a nőkről tett. Theresa May közölte: “félelem nélkül” meg fogja mondani az amerikai elnöknek, ha valamit elfogadhatatlannak talál.

Az EU-val folytatandó kilépési tárgyalásokról szólva Theresa May azt mondta: mindenképpen arra számít, hogy London nagyon jó kereskedelmi egyezségre jut majd az unióval, mindenekelőtt azért, mert ez lenne a jó megoldás az Európai Unió számára is. Hozzátette: olyan megállapodásra törekszik, amely a lehetséges legnagyobb mértékű hozzáférést biztosítja a brit áru- és szolgáltatásexportőr cégeknek az unió egységes belső piacához, és lehetővé teszi azt is, hogy a brit vállalatok közvetlenül tevékenykedhessenek ezen a piacon.

May a hét elején, a brit kormány Brexit-tárgyalási célkitűzéseit ismertető beszédében kizárta annak lehetőségét, hogy Nagy-Britannia az EU egységes belső piacának tagja maradjon uniós tagságának megszűnése után. A brit miniszterelnök érvelése szerint ugyanis ehhez Nagy-Britanniának olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.

A beszédben Theresa May hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy London átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val a kilépési tárgyalásokon.

Még nem biztos a megállapodás

A vasárnapi BBC-műsorban a brit kormányfő ugyanakkor  leszögezte, hogy rossz megállapodást nem fog aláírni az EU-val. A szabadkereskedelmi megállapodás lehetséges alternatíváira vonatkozó kérdésre May részletek nélkül csak annyit mondott, hogy a brit kormány valóban tanulmányoz alternatív lehetőségeket, azzal a céllal, hogy a brit gazdaság megőrizhesse versenyképességét.

Theresa May a hét elején mondott beszédében is kitért arra a lehetőségre, hogy esetleg nem születik kereskedelmi megállapodás az EU-val. Ebben az esetben szavai szerint a brit kormánynak jogában áll majd versenyképes adókulcsokat megállapítani, és olyan egyéb szakpolitikai intézkedéseket hozni, amelyekkel Nagy-Britanniába lehet csábítani a világ legnagyobb befektetési társaságait.

A vasárnapi BBC-műsorban May nem válaszolt érdemben arra a felvetésre, hogy egyes értelmezések szerint a brit kormány ezzel adóparadicsommá alakítaná át Nagy-Britanniát.

“America first”

A kormányfő megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, hogy a jövő héten az Egyesült Államokban utazik, és pénteken találkozik az amerikai elnökkel a Fehér Házban. Arra a kérdésre, hogy a megbeszéléseken felveti-e Trump sokat bírált kijelentéseit a nőkről, Theresa May felidézte, hogy ő már korábban is nyilvánosan elfogadhatatlannak minősítette az amerikai elnök “egyes megnyilvánulásait”, és ezután sem fél majd megmondani Trumpnak, ha valamint elfogadhatatlannak talál. Erre éppen a két ország különleges kapcsolatrendszere ad lehetőséget – tette hozzá.

Trump beiktatási beszédéről, amelynek visszatérő eleme volt az “America first” – Amerika mindenekelőtt – jelszó, a brit kormányfő azt mondta: a világ bármely kormánya, így a brit kormány is arra törekszik, hogy politikájában saját országának érdekeit helyezze előtérbe.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik