Nagyvilág

Olasz buszbaleset: nehéz azonosítani az áldozatokat

A veronai ügyészség és rendőrség is új részleteket árult el a tragédia körülményeiről.

Rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezettek a 16 halálos áldozattal járó olaszországi buszbalesethez

– mondta Angela Barbaglio veronai vezető ügyész. A szerencsétlenül járt busz a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait hozta volna haza egy franciaországi sítáborból.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a veronai államügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt nyomoz ismeretlenek ellen. Közlésük szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért.

Getty Images Hungary
A busz roncsát elszállították, a további vizsgálatokig letakarva őrzik. Fotó: Getty Images Hungary

Angela Barbaglio szerint az is bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat.

Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismeretesek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő tűz között

– mondta. Az ügyész közölte: rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

A veronai közúti rendőrség parancsnoka sajtótájékoztatóján ugyancsak azt mondta, hogy egyelőre csak feltételezések alapján tudnak bármire is következtetni a hatóságok.

Egyelőre még azt sem tudjuk megmondani, hogy a halálos áldozatok között van-e a busz mindkét sofőrje

– közölte Girolamo Laquanti. A rendőrparancsnok sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta a magyar konzul nem sokkal korábbi nyilatkozatát, miszerint a sofőrök baleset előtt egy órával váltották egymást a volánnál. A parancsnok annyit tudott csak bizonyossággal mondani, hogy

a busz már a szalagkorlátnak ütközött néhány tucat méterre attól az oszloptól, amelynek később nekicsapódott.

Hírügynökségi jelentések szerint a halottak azonosításához valószínűleg DNS-vizsgálatra is szükség lesz.

Az olasz hírügynökség említést tesz az egyik halálos áldozatról, akinek a holtteste mellett találtak egy vészkalapácsot. A közúti rendőrök szerint vélhetően az egyik diákról van szó, aki megpróbálta kitörni az ablakot és úgy kijutni a járműből, de belehalt az ütközéstől elszenvedett sérülésekbe.

Ugyancsak a hírügynökség idézi az egyik tizenhét éves fiúnak a szavait, aki viszont túlélte a tragédiát, apja már ott volt Veronában. A fiú arra emlékezett vissza, hogy érezték, a busz elkezd billegni,

majd hallottuk a jobboldali kerekek zaját, amikor lecsúsztak az útról, ezután jött a nagy ütközés. A busz ajtói beragadtak, ezért az egyik barátommal kezünkbe vettünk egy vészkalapácsot, betörtük az ablaküveget, és kimásztunk.

(MTI)

A magyar kormány hétfőre gyásznapot hirdetett az áldozatok emlékére. A túlélőket és a könnyebb sérülteket egy veronai szállodában helyezték el, még nem tudni, mikor jöhetnek haza.

A tragédiával kapcsolatos fejleményeket ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik