Washington, 2017. január 20.
Tüntetõ néz farkasszemet rendõrökkel Donald Trump megválasztott amerikai elnök washingtoni beiktatási ünnepsége után az elnöki díszmenet útvonalán 2017. január 20-án. (MTI/AP/John Minchillo)
Külföld

Kétszáznál is több embert vettek őrizetbe Trump beiktatásán

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2017. 01. 21. 06:38

A Donald Trump amerikai elnök beiktatása ellen tiltakozó emberek közül 217-et vették őrizetbe, az összecsapásokban pedig hat rendőr megsérült, közölte Peter Newsham washingtoni rendőrfőnök helyi idő szerint pénteken.

Washington belvárosában, a beiktatási parádéval párhuzamosan továbbra is kart karba fonva kapaszkodnak össze a Donald Trump ellen tiltakozók, s néznek farkasszemet a rendőrökkel. A tüntetők azt kiabálják: “Nem kell Trump! Nem kell a Ku Klux Klan! Nem kell fasiszta Amerika!” Nem sokkal korábban a rasszista szervezet egyik korábbi vezetője, akitől Trump egyszer már elhatárolódott, ismét gratulált a frissen hivatalába iktatott elnöknek.

A tiltakozók korábban a Fehér Háztól nem messze csaptak össze a Trump-ellenes tüntetők a rohamrendőrökkel. A körülbelül négyszáz fős tüntetőcsapat kövekkel és botokkal támadt rá a rendőrökre, akik könnygázgránátok bevetésével próbálták meg feloszlatni a csoportot.

A belváros egyik másik pontján – szintén nem messze a Fehér Háztól – békés tüntetők kis csoportjai vonultak fel, táblákkal a kezükben. Ne legyen békés az átmenet – volt olvasható több táblán is.

Mike Pence alelnök Chevy Chase-ben – Washington marylandi elővárosában – lévő házánál melegjogi aktivisták kezdtek táncos tüntetést.

A rendőrség közlése szerint a protestálók elsöprő többsége békés, az erőszakos tüntetők pedig nem washingtoniak, és szervezetten érkeztek a fővárosba.

Az első

Trump énteken este aláírta az első elnöki rendeletet arról, hogy kormánya a Barack Obama által előterjesztett, megfizethető ellátásról szóló, a republikánusok körében Obamacare-nek nevezett törvény visszavonásán dolgozik, s az új törvény megszületéséig könnyítéseket rendelt el.

A rendelet a szövetségi államok egészségügyi tárcavezetőihez és egészségügyi intézményeihez is szól. Felkéri őket, hogy mindaddig, amíg nem születik meg az új egészségbiztosítási törvény, könnyítsenek a biztosítottak, az egészségügyi szolgáltatók, és a biztosítók helyzetén, “szabadítsák meg őket attól a tehertől, amelyet a még jelenleg hatályos Obamacare jelent”.

Washington, 2017. január 20.
Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke kézjegyével látja el a beiktatási dokumentumokat Washingtonban 2017. január 20-án. (MTI/EPA pool/J. Scott Applewhite)
Washington, 2017. január 20.
Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke kézjegyével látja el a beiktatási dokumentumokat Washingtonban 2017. január 20-án. (MTI/EPA pool/J. Scott Applewhite)

Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke szintén memorandumot küldött a szövetségi államok illetékeseihez, s elrendelte, hogy fagyasszanak be minden új, vagy függőben lévő szabályozást. A feljegyzésben Priebus leszögezte: a befagyasztás azt a célt szolgálja, hogy Donald Trump kinevezettjeinek vagy jelöltjeinek “lehetőségük legyen áttekinteni bármilyen új, vagy éppen csak elindított szabályozást”.

Az elnöki rendelet mentesítést ad sürgős helyzetekben: amikor egészségügyi, biztonsági, pénzügyi vagy nemzetbiztonsági okokkal összefüggő különleges helyzet alakult ki. A jelenleg hatályos egészségbiztosítási törvényt, vagy annak egyes részleteit csakis a kongresszus vonhatja vissza, ám az egyes államok illetékes szervei könnyítéseket léptethetnek életbe a törvény egyes cikkelyeinek végrehajtásakor.

(Washington Post, AFP)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.