Nagyvilág

Soros György szerint Donald Trump bukni fog

Soros György magyar származású amerikai üzletember csütörtökön, a Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon azt mondta Donald Trump elnöki beiktatásáról: a republikánus politikus kiszámíthatatlan politikája olyan bizonytalanságot eredményezett, amely megrengeti a világpiacot.

A befektető szerint lehetetlen megjósolni, hogy milyen lépésekre számíthat a piac Donald Trump részéről, de Soros György nem gondolja, hogy az üzleti világ prosperálna a jövőben.

A tőzsdék emelkedésbe kezdek Donald Trump megválasztásának hírére, ezt az üzletember a jövendőbeli amerikai politikus által ígért adócsökkentések hatásának tudja be. Azonban Trump határátlépési adóról is beszélt, illetve kilátásba helyezte, hogy parkolópályára teszi a Barack Obama által elindított, Amerika és Európa közötti szorosabb kereskedelmi köteléket kiépítő transzatlanti kereskedelmi egyezményt (TTIP). Mint Soros György elmondta:

Szerintem Donald Trump bukni fog. Nem az olyanok miatt, mint én, akik örülnének a bukásának. Hanem az őt vezérlő, ellentmondásos elvek miatt. Ezeket az ellentmondásokat testesítik meg tanácsadói és kabinete is.

Soros György Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampányának egyik jelentős támogatója volt. Arról is beszélt, hogy amit Trump képvisel, az a nyílt társadalom ellentéte.

Ez leginkább egy diktatúraként vagy egy maffiaállamként írható le

– jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy az üzleti életben hogy kellene kezelni Trumpot, csak annyit mondott, ő olyan távol tartja majd magát tőle, amennyire csak lehet.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik