Nagyvilág

„Nem vagytok többé elfelejtve” – Trump megérkezett Washingtonba

Amint leteszi az elnöki esküt, azonnal munkához is lát.

Az elnöki beiktatásának előestéjén, Washingtonban megtartott koncerten elmondott beszédében Donald Trump újra megígérte: naggyá teszi Amerikát, „nagyobbá, mint valaha”.

Nem vagytok többé elfelejtve

– mondta a Lincoln-emlékmű előtt felsorakozott közönségének.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Trump azt mondta: megválasztása egy olyan mozgalom sikere, amilyet még nem látott a világ. A választási kampányra visszautalva megjegyezte: hiába nőtt egyre a támogatottsága, sokáig nem vettek róluk tudomást, de ennek vége.

A pénteken hivatalba lépő elnök ígéretet tett arra, hogy visszahozza a munkahelyeket az Egyesült Államokba, és nem hagyja, hogy más országokba újra elvigyék azokat. A hadsereg megújítására is kitért.

Olyan dolgokat fogunk tenni, amit nem tettek meg hazánkban sok-sok évtizede, ígérem nektek

– mondta. Ahogy azt is megígérte, hogy egyesíti az országot, Amerikát „mindenki számára naggyá teszik”.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Egy csütörtöki fogadáson Trump kijelentette: rögtön azután, hogy leteszi pénteken az esküt, „nagyon jelentőségteljes” dokumentumokat fog ellátni kézjegyével. Sean Spicer, a leendő fehér házi sajtótitkár erről annyit mondott, hogy Donald Trump több elnöki rendelet aláírását tervezi, de még nem eldöntött, hogy melyek lesznek azok, amelyekre már pénteken sor kerül.

Egy korábbi interjúban a megválasztott elnök még azt mondta, hétfő lesz az első munkanapja, Spicer viszont most azt közölte,

az új kormányzat rögtön délben munkához lát, és a hétvége is munkával telik majd.

A hivatali eskü után több tanácsadója rögtön elfoglalja a Fehér Házat.

A fogadáson röviden felszólalt az új First Lady, Melania Trump is, aki azt mondta: „holnap munkához látunk”. Trump pedig kormányára utalva kijelentette: náluk van „messze a legtöbb IQ” bármely valaha volt kabinet közül.

Trump egy tanácsadója a CNN szerint azt közölte: ha komolyabb Trump-ellenes tüntetések, vagy hasonló események kezdődnének, a Fehér Ház által tett bejelentések, illetve elnöki rendeletek azt a célt is szolgálhatják, hogy a figyelem az új elnökön maradjon.

Az elnöki eskütételre washingtoni idő szerint pénteken délben, budapesti idő szerint 18 órakor kerül sor.

(The Guardian, CNN, BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik