Nagyvilág

Már nyolc túlélőt találtak a szálloda alatt, amit betemetett a lavina

A több méteres hó nagyon megnehezíti az emberek kiszabadítását.

Már nyolc túlélőt találtak annak az olaszországi szállodának a romjai között, amelyet lavina temetett be szerdán. A korábbi híradások még hat emberről szóltak. Most azon dolgoznak, hogy kiszabadítsák őket – közölte több hírügynökség. A tűzoltóság szóvivője szerint folyamatosan tartják a kapcsolatot a túlélőkkel.

A túlélők utáni kutatás péntekre virradó éjjel is folytatódott, több mint száz mentő dolgozott az 1200 méteres magasságban található Rigopiano hotelnél. Éjszaka reflektorfénynél keresték a túlélőket. Korábban két holttestet emeltek ki az épületből, és két másik áldozatra is rábukkantak, de egyelőre nem tudtak hozzájuk férni.

A szállodát a kotrógépek még mindig nem tudják megközelíteni, mivel eddig csak egyetlen szűk utat tudtak fúrni a több méter magas hóban. A térségbe speciális mentőegységek és barlangászok érkeztek egész Olaszországból: a szállodához legközelebbi településen állították fel a bázisukat, és azt tanulmányozzák, hogyan közelítsék meg a terepet, és miként jussanak be az erősen megrongálódott, betemetett épületbe.

Fabrizio Curcio, az olasz katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy az esetleges túlélők és áldozatok keresése nagyon nehéz, mivel a hatalmas mennyiségű hó és az ezzel együtt elsodort sziklák, fák és más törmelékek mintegy szétrobbantották és teljesen megtöltötték a hotel belsejét. Ezért rendkívüli műszaki beavatkozásra van szükség, nehogy a hó megmozdításával ezt a mentőegységeket is maga alá temesse az épület.

A tragédia pillanatában a szállodában több mint harminc személy tartózkodott, személyzet és vendégek, közöttük gyermekes családok is. A hotelt jól ismerő helybéliek abban reménykednek, hogy még lehetnek túlélők, akik esetleg a szálloda alagsorában lévő termekbe menekültek.

A két túlélőt csütörtök reggel találták meg a helyszínre érkezett első mentőegységek, mindketten a hotelen kívül tartózkodtak a lavina pillanatában. Egyikük a szálloda egyik üzemeltetője volt, másik egy vendég, akinek felesége és gyermekei a hotelben maradtak. Utóbbi adta le szerda délután a vészjelzést, de az első mentőegység, sítalpon, csak másnap hajnalra tudta elérni a hotelt.

Francesco Peduto geológus a Huffington Post.it olasz hírportálnak hangsúlyozta, hogy a szállodát nem építették veszélyes zónában, de a rendkívüli időjárási körülmények, vagyis a hatalmas havazás és a földrengés miatt a szállodát evakuálni kellett volna. Sajtóértesülések szerint a szálloda vendégei készen álltak a távozásra, de a kotrógépekre vártak, hogy járműveikkel útra tudjanak kelni.

Más szakértői vélemények szerint a szálloda lavinaveszélyes helyen épült.

Az abruzzói Pescara ügyészsége vizsgálatot indított a katasztrófa körülményeinek tisztázására és a felelősök azonosítására. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik