Nagyvilág

2500 rabot szabadon engedne Románia

Közkegyelmet hirdetnének Romániában az öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének, hogy így enyhítsék a börtönök túlzsúfoltságát - derült ki abból a tervezetből, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a bukaresti igazságügyi minisztérium.

A legfelső bírói tanácsnak véleményezésre megküldött jogszabály tervezetéből kiderült, hogy azt a szaktárca sürgősségi kormányrendelettel akarja elfogadtatni.

Az intézkedés nem terjedne ki azokra, akiket a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó törvény alapján ítéltek el.

Florin Iordache igazságügyi miniszter szerint Románia negyven büntetés-végrehajtó intézményében 19 ezer férőhely van, ám ezekben több mint 27 ezer elítéltet tartanak fogva. A tárca számításai szerint 2300-2500 elítélt kerülne szabadlábra a közkegyelmi tervezet hatályba lépése esetén.

Nyáron tíz román börtönben tartottak éhségsztrájkot a rossz körülmények miatt. Tavaly novemberben még azt tervezte a román kormány, hogy harminc naponként három nappal lerövidítik a büntetését azon elítélteknek, akiket olyan közös cellában tartanak fogva, ahol nem jut legalább 3 négyzetméter egy rabra.

Az unió a börtönviszonyok miatt óriási büntetést helyezett kilátásba Romániának.

(MTI, fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik