Nagyvilág

Két Bibliára tesz esküt Donald Trump

Az új elnök menesztette azt a bemondót, aki 1957 óta minden elnöki beiktatáson közreműködött.

Két Bibliára tesz esküt Donald Trump a pénteki beiktatási ünnepségen – közölte a szövetségi legfelső bíróság elnöke, John Roberts kedden. Az egyik a családi Biblia, amit még az édesanyjától kapott, a másik pedig az, amelyre Abraham Lincoln tette le elnöki esküjét 1861-ben.

A Donald Trump környezetéből származó hírek szerint nem Roberts vezényli majd az eskütételt, hanem Clarence Thomas, aki az első fekete amerikai bíró lehet ebben a szerepben.

Trump stábja mindeközben bejelentette, hogy a leendő elnök felmentette a 88 éves Charlie Brotmant, aki Dwight Eisenhower 1957-es beiktatása óta valamennyi beiktatási ünnepségen közreműködött. Feladatát Steve Ray, Trump kampányának egyik önkéntes aktivistája veszi át. Igaz, hozzátették, hogy Brotman a jövőben „tiszteletbeli bemondó” lesz.

Menesztették egyúttal Errol Schwartz vezérőrnagyot, a Nemzeti Gárda washingtoni vezetőjét is, akinek tisztsége pénteken, pontosan 12 óra 1 perckor szűnik meg, ahogy Donald Trump elmondja az esküt. Schwartz azt mondta: értetlenül áll a döntés előtt, mert mindenképpen benyújtotta volna lemondását. A felmentését azonban nem Trump szorgalmazta, hanem a Nemzeti Gárdát felügyelő Pentagon, a leendő elnök csak elfogadta és aláírta a döntést. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik