Nagyvilág

Egy anya élve égette el lányát, mert szerelmével házasodott

A 18 éves pakisztáni lányt egy ágyhoz kötözte fia segítségével, benzinnel öntötte le, majd felgyújtotta.

Halálra ítélték Pakisztánban egy nőt, aki egyik fia segítségével élve felgyújtotta és megölte 18 éves lányát, mert szerinte szégyent hozott a családra azzal, hogy a szerelmével kötött házasságot. Parveen Bibi az ügyében döntő terrorellenes bíróság előtt beismerte, hogy megölte gyermekét, és közölte, nem bánta meg tettét. A nő fiát a bíróság életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújtott az úgynevezett „becsületgyilkosság” miatt.

Pakistani police escort Perveen Bibi (C), who allegedly killed her own daughter by burning her alive, as they go to local court in Lahore on June 10, 2016. Pakistani teenager Zeenat Bibi was burnt alive by her mother on June 8 after marrying a man of her own choice, police said, the latest in a string of so-called "honour killings" in the country. / AFP PHOTO / ARIF ALI
Perveen Bibi büszkén vállalta, hogy megölte lányát. Azt hihette, meg így is meg fogja úszni. (Fotó: GettyImages)

A 18 évesen megölt Zeenat Rafiqot tavaly júniusban ölték meg családtagjai, miután a család akarata ellenére összeházasodott szerelmével, Hasan Khannal. A férj elmondta: feleségét akkor ölték meg, amikor hazalátogatott Lahore városába, abban a reményben, hogy sikerül kibékülnie szüleivel és testvéreivel.

A férfi elmondása szerint a család ígéretet tett arra, hogy a lánynak nem esik bántódása. Zeenat Rafiq csak ezután mert hazamenni, mert attól félt, otthon meg fogják ölni – írta a Dawn című pakisztáni lap. Amikor hazaérkezett, anyja és testvére először megverte, majd a házban egy ágyhoz kötözték, majd anyja leöntötte benzinnel és élve elégette.

Hassan Khan shows the picture of his wife Zeenat Bibi, who was burnt alive by her mother, on his cellphone at his residence in Lahore on June 8, 2016. A Pakistani mother burnt her 16-year-old daughter alive for marrying a man of her own choice, before running out into the street to tell neighbours she killed the teenager for dishonouring the family. / AFP PHOTO / STR
Hassan Khan felesége, Zeenat Rafiq fényképét mutatja telefonján. Fotó: GettyImages

Az anyát egy tavaly októberben érvénybe lépett új, „becsületgyilkosság-ellenes” törvény alapján ítélték halálra – írta az esettel kapcsolatban a CNN. A jogszabály eltörölte azt a korábbi jogi lehetőséget, hogy a gyilkosokat büntetés nélkül szabadon engedjék, ha az áldozat valamelyik rokona megbocsájtja, amit tettek. Annak alapján korábban megszokott volt, hogy a becsületgyilkosságok elkövetői megúszták büntetés nélkül valamelyik rokonuk megölését.

Egy pakisztáni jogvédő szervezet adatai szerint csak 2016 első felében majdnem háromszáz nő lett „becsületgyilkosság áldozata”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik