Nagyvilág

Szerb megszállástól tart Koszovó elnöke

A szerb államfő nyilatkozatai sem enyhítik a feszültséget, Nikolic azt mondta, készek bevonulni, ha szerbeket ér bántódás.

A koszovói államfő hétfőn a Reuters hírügynökségnek azt mondta: szerinte Szerbia azt tervezi, hogy elfoglalja Koszovó északi részét, a Krím-félsziget orosz megszállásának mintájára.

Szombaton Koszovó különleges rendőri erői akadályozták meg, hogy belépjen a határon egy szerb nemzeti színekre festett vasúti szerelvény, amelyen a „Koszovó Szerbia része” felirat szerepelt. Mivel Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így nem is kért jóváhagyást a vonat beléptetéséhez. Tomislav Nikolic szerb elnök vasárnap azt mondta:

szerinte a történtek azt mutatják, hogy Koszovó háborút akar Szerbiával.

Hashim Thaci koszovói elnök ugyanakkor azzal vádolta Szerbiát, hogy

a vonattal provokálni akart, hogy ürügyet teremtsen a katonai beavatkozáshoz és Koszovó északi területeinek megszállásához,

ahol mintegy ötvenezer szerb él. Hangsúlyozta: ez a krími modell.

Szerbiát 1999-ben a NATO légicsapásai kényszerítették arra, hogy kivonják erőiket Koszovóból, ahol a szerb katonák mintegy tízezer albánt öltek meg. A NATO jelenleg is ötezer katonát állomásoztat Koszovóban, hogy fenntartsa a törékeny békét.

Nikolic azonban, miután vasárnap szerb katonai és állambiztonsági vezetőkkel tárgyalt, azt mondta: ha Koszovóban „szerbeket ölnek”, a szerb hadsereg bevonul.

Én is megyek velük, nem ez lesz az első alkalom

– mondta az államfő, aki korábban az ultranacionalista Szerb Radikális Párt tagja volt, és az 1990-es években paramilitáris csapatok oldalán harcolt Horvátországban.

Thaci úgy reagált Nikolic megjegyzéseire, hogy bármilyen próbálkozás Szerbia részéről Észak-Koszovó megszállására láncreakciót váltana ki az egész Nyugat-Balkánon.

Mindeközben Szerbia és Koszovó is szeretne EU-taggá válni, aminek feltétele, hogy javítsák viszonyukat. Szerbia ugyanakkor blokkolja Koszovó csatlakozását olyan nemzetközi szervezetekhez is, mint az ENSZ. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik