Nagyvilág

Trump személyesen is lepacsizhat Putyinnal

Véget érhet a tél az amerikai-orosz kapcsolatokban, de súlyos válság állhat be Kínával szemben. Trump boríthat mindent.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a Wall Street Journalnak adott interjúban bejelentette, hogy találkozót tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Sejtetni engedte azt is, hogy visszavonhatja az Oroszország ellen Barack Obama által decemberben hozott szankciókat. Szólt arról is, hogy nem feltétlen híve az “egy Kína-politikának”.

Trump egyórás interjút adott a konzervatív napilapnak, ami weboldalán részleteket közölt belőle. Trump arról beszélt, hogy “bizonyos ideig” fenntarthatja az Oroszország-ellenes szankciókat, de kijelentette:

ha kijövünk egymással és Oroszország tényleg segít nekünk, akkor miért kellene bárkinek is szankciókat alkalmaznia olyasvalaki ellen, aki nagyszerű dolgokat tesz?

Bejelentette, felkészült arra, hogy valamikor a január 20-án tartott beiktatási ünnepsége után találkozzék Putyinnal. “Megértem, hogy ők szívesen találkoznának velem, és ez számomra abszolút rendben is van” – fogalmazott. Trump – akit néhány nap múlva iktatnak be hivatalába – utalt arra is, hogy a terrorellenes küzdelemben, az Iszlám Állam legyőzésében számít az együttműködésre Moszkvával.

Most akkor hány Kína?

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon fenntartja-e az elmúlt évtizedekben az amerikai politikát jellemző “egy Kína-politikát”. vagyis Tajvant nem ismeri el önálló entitásként, Trump azt mondta: “minden kérdés a tárgyalóasztalon van, köztük ez is”.

Az Egyesült Államok mostanáig magáévá tette azt a kínai álláspontot, miszerint egyetlen Kína van, és Tajvan ennek része.

A leendő elnök szerint Kínával kapcsolatos döntését befolyásolja majd, hogy sikerül-e változást elérni Kína kereskedelmi- és árfolyam-politikájában. Hozzátette, nem az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalával kezdi a munkát a Fehér Házban, előbb tárgyalni akar a kínaiakkal.

Pénteken került napvilágra az információ, miszerint Trump leendő nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn az elmúlt hetekben felvette a kapcsolatot a washingtoni orosz nagykövettel. Ezt a sajtó egy része úgy értékelte, hogy máris folynak az előkészületek a szorosabb amerikai-orosz viszony kialakítására. Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője azt nyilatkozta: mi sem természetesebb, hogy egy-egy ország nagykövete találkozzék a fogadó ország politikusaival.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik