Nagyvilág

A szerb kormányfő megállított egy vonatot

Koszovó többségében szerbek lakta területére indult oldalán a felirattal: "Koszovó Szerbia (része)".

A személyvonatot még Szerbia területén – és kifejezetten Aleksandar Vucic szerb kormányfő utasítására – állították meg. A szerelvényt a pristinai kormány tiltakozása ellenére szombaton ünnepélyesen indítottak útnak Koszovó többségében szerbek lakta északi részébe.

Vucic rendkívüli belgrádi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: azért állíttatta le a vonatot, hogy elkerüljön egy valószínű, nagyobb konfliktust.

Hashim Thaci koszovói elnök utasította Skender Hyseni belügyminisztert és Shpend MAxhuni rendőrfőkapitányt, hogy még a koszovói határon “minden áron” tartóztassák fel a Belgrádból Észak-Mitrovicába tartó vonatot, amelyet Pristina provokációnak és szuverenitása agresszív megsértésének nyilvánított. A vasúti szerelvény oldalán húsz nyelven szerepel a “Koszovó Szerbia (része)” felirat.

A (koszovói) albánok és különleges egységeik a nap folyamán megpróbálták aláaknázni a vasúti síneket a Belgrádból elindult szerelvény vonalán, ezután pedig kivezényelték a különleges alakulataikat, hogy összecsapásokat provokáljanak

– jelentette ki Vucic, aki szerint a rendőrség le akarta tartóztatni a vonatvezetőt és az utasokat is.

Emellett arra figyelmeztette Pristinát, hogy Szerbia megvédi a koszovói szerbeket megvédi az ellenük készülő albán provokációktól.

Senkinek sem engedjük, hogy a szerbekre támadjon, biztosíthatom erről Európát és a világot

– mondta.

Ígéretet tett, hogy a történtekről tájékoztatni fogja Moszkvát, Pekinget, és Washingtont. Vucic hozzátette, hogy korábban már értesítette az EU-t is, de csalódott a brüsszeli reagálás miatt.
A személyvonatot 10 kilométerre a koszovói határtól, Raska városánál állították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik