Külföld

Ha ezek a lányok bejelölik a Facebookon, ne jelölje őket vissza – mind dzsihadista

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor

újságíró, haditudósító, író. 2017. 01. 13. 16:15

Korábban a témában:

A Hamász ügynökei vonzó fiatal nők bőrébe bújva hekkelték meg több tucat IDF-katona mobiltelefonját, hogy információt szerezhessenek az Izraeli Védelmi Erők (Israeli Defence Forces, IDF) tevékenységéről.

A Hamász kiber-adatgyűjtő egysége – internetes kémkedési akciójának részeként – betört több tucat IDF-katona telefonjába, hogy információt gyűjthessen az Izraeli Védelmi Erők gázai határ menti katonai műveleteiről és előkészületeiről.

A Shin Bet (az izraeli belbiztonsági szervezet), az IDF Információbiztonsági Osztálya és Kiberbiztonsági Egysége a nyomozások során arra jutott, hogy több tucat szolgálatban lévő, valamint tartalékos katona és tiszt telefonját sikerült meghekkelnie a palesztin szervezetnek.

A Hamász ügynökei vonzó, fiatal, izraeli nőknek adták ki magukat, és miután sikerült felvenniük a kapcsolatot – főként a Facebookon – az IDF-es katonákkal, próbáltak intim virtuális viszonyt kialakítani, majd meggyőzni őket, hogy töltsenek le egy „alkalmazást”, amivel videocsetelhetnek.

fotó: JS

Az alkalmazás “trójai ló” volt. Segítségével a Hamász át tudta venni a telefon felett a teljes irányítást: aktiválni tudta a kamerát, a mikrofont, hozzáfért a tárolt kontaktokhoz, videókhoz és képekhez, még a WhatsApp beszélgetésekhez és az e-mailekhez is, mindezt anélkül, hogy a katonák észrevehették volna. Ezen felül a Hamász nyom nélkül le tudta törölni az alkalmazást a telefonról, és helyettesíteni tudta egy még kifinomultabb megfigyelő és ellenőrző applikációval.

Az IDF Információbiztonsági Osztálya kihallgatta a kiberkémkedésnek áldozatul esett, főként alacsonyabb pozícióban lévő legénységet és tiszteket, továbbá az érintett eszközöket is lefoglalta, hogy felmérhesse, mihez juthattak hozzá a Hamasz-ügynökök. Az IDF és az izraeli belbiztonsági szervezet arra jutott a vizsgálatok során, hogy csak minimális károkat szenvedtek, bár a Hamász kezébe jutottak képek az IDF hadvezetési központjairól, tankokról és más katonai járművekről, megfigyelő eszközökről, valamint hozzájutottak a határ mentén elhelyezkedő katonák pozícióihoz is.Válaszul a kibertámadásra, az IDF nyilvánosságra hozta azt a 16 női karaktert, amelyekkel a Hamasz elcsábította az IDF-személyzetet. Még nem tudni, hogy a csapdába esett katonákat fegyelmi eljárás alá vonják-e, erről a katonai főtanácsnok dönt majd.
Az IDF Infomációbiztonsági Osztálya 2016 során több olyan kísérletet is leleplezett, mikor Hamász-ügynökök nyitott és zárt Facebook-csoportokba próbáltak belépni, ahol a tartalékos izraeli katonák tartották a kapcsolatot a szakaszaikkal és egységeikkel. A Hamász ügynökeinek sikerült több olyan hiteles profilt létrehozniuk, ahol izraeli katonaként pózolva a jelenleg folyó kiképzésről faggatták a többieket, és próbáltak belőlük minél több információt kiszedni.

A Hamász fokozódó kibertámadásai miatt az IDF szigorította a katonák körében a közösségi média használatának szabályait. Innentől kezdve,

azoknak a katonáknak, akiknek hozzáférése van szigorúan titkos katonai információhoz, tilos lesz katonai szolgálathoz kötődő képeket feltölteniük, illetve az sem megengedett, hogy katonaként regisztráljanak közösségi oldalakra. A parancsnokinál magasabb pozícióban lévőkre szintén ezek a szabályok vonatkoznak.Mivel a közösségi média az elmúlt években nagy hatással volt az IDF munkájára, a katonai vezetők arról is határoztak, hogy növelik a katonák közösségi médiahasználatával és az ezzel járó biztonsági veszélyekkel kapcsolatos eligazítások és tréningek számát.

Az IDF szerint a Hamász a jövőben még kifinomultabb hírszerzési taktikákat fog bevetni. Mivel jelenleg 3 ezer, az IDF-hez köthető csoport található a Facebookon, a tisztviselők úgy döntöttek, további óvintézkedések is szükségesek, hogy betömjék a biztonsági réseket. Például csak engedéllyel lehet Facebook-csoportokat létrehozni, és csak szigorúbb feltételek alapján lehet ismerősöket visszaigazolni. Az IDF egy speciális parancsnokságot is létrehozott, ami a nap 24 órájában fogadja a katonák jelentéseit a gyanús online tevékenységekről.

(via ynetnews)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.