Nagyvilág

Ha ezek a lányok bejelölik a Facebookon, ne jelölje őket vissza – mind dzsihadista

A Hamász ügynökei vonzó fiatal nők bőrébe bújva hekkelték meg több tucat IDF-katona mobiltelefonját, hogy információt szerezhessenek az Izraeli Védelmi Erők (Israeli Defence Forces, IDF) tevékenységéről.

A Hamász kiber-adatgyűjtő egysége – internetes kémkedési akciójának részeként – betört több tucat IDF-katona telefonjába, hogy információt gyűjthessen az Izraeli Védelmi Erők gázai határ menti katonai műveleteiről és előkészületeiről.

A Shin Bet (az izraeli belbiztonsági szervezet), az IDF Információbiztonsági Osztálya és Kiberbiztonsági Egysége a nyomozások során arra jutott, hogy több tucat szolgálatban lévő, valamint tartalékos katona és tiszt telefonját sikerült meghekkelnie a palesztin szervezetnek.

A Hamász ügynökei vonzó, fiatal, izraeli nőknek adták ki magukat, és miután sikerült felvenniük a kapcsolatot – főként a Facebookon – az IDF-es katonákkal, próbáltak intim virtuális viszonyt kialakítani, majd meggyőzni őket, hogy töltsenek le egy „alkalmazást”, amivel videocsetelhetnek.

fotó: JS
fotó: JS

Az alkalmazás “trójai ló” volt. Segítségével a Hamász át tudta venni a telefon felett a teljes irányítást: aktiválni tudta a kamerát, a mikrofont, hozzáfért a tárolt kontaktokhoz, videókhoz és képekhez, még a WhatsApp beszélgetésekhez és az e-mailekhez is, mindezt anélkül, hogy a katonák észrevehették volna. Ezen felül a Hamász nyom nélkül le tudta törölni az alkalmazást a telefonról, és helyettesíteni tudta egy még kifinomultabb megfigyelő és ellenőrző applikációval.

Az IDF Információbiztonsági Osztálya kihallgatta a kiberkémkedésnek áldozatul esett, főként alacsonyabb pozícióban lévő legénységet és tiszteket, továbbá az érintett eszközöket is lefoglalta, hogy felmérhesse, mihez juthattak hozzá a Hamasz-ügynökök. Az IDF és az izraeli belbiztonsági szervezet arra jutott a vizsgálatok során, hogy csak minimális károkat szenvedtek, bár a Hamász kezébe jutottak képek az IDF hadvezetési központjairól, tankokról és más katonai járművekről, megfigyelő eszközökről, valamint hozzájutottak a határ mentén elhelyezkedő katonák pozícióihoz is.Válaszul a kibertámadásra, az IDF nyilvánosságra hozta azt a 16 női karaktert, amelyekkel a Hamasz elcsábította az IDF-személyzetet. Még nem tudni, hogy a csapdába esett katonákat fegyelmi eljárás alá vonják-e, erről a katonai főtanácsnok dönt majd.
Az IDF Infomációbiztonsági Osztálya 2016 során több olyan kísérletet is leleplezett, mikor Hamász-ügynökök nyitott és zárt Facebook-csoportokba próbáltak belépni, ahol a tartalékos izraeli katonák tartották a kapcsolatot a szakaszaikkal és egységeikkel. A Hamász ügynökeinek sikerült több olyan hiteles profilt létrehozniuk, ahol izraeli katonaként pózolva a jelenleg folyó kiképzésről faggatták a többieket, és próbáltak belőlük minél több információt kiszedni.

A Hamász fokozódó kibertámadásai miatt az IDF szigorította a katonák körében a közösségi média használatának szabályait. Innentől kezdve,

azoknak a katonáknak, akiknek hozzáférése van szigorúan titkos katonai információhoz, tilos lesz katonai szolgálathoz kötődő képeket feltölteniük, illetve az sem megengedett, hogy katonaként regisztráljanak közösségi oldalakra. A parancsnokinál magasabb pozícióban lévőkre szintén ezek a szabályok vonatkoznak.Mivel a közösségi média az elmúlt években nagy hatással volt az IDF munkájára, a katonai vezetők arról is határoztak, hogy növelik a katonák közösségi médiahasználatával és az ezzel járó biztonsági veszélyekkel kapcsolatos eligazítások és tréningek számát.

Az IDF szerint a Hamász a jövőben még kifinomultabb hírszerzési taktikákat fog bevetni. Mivel jelenleg 3 ezer, az IDF-hez köthető csoport található a Facebookon, a tisztviselők úgy döntöttek, további óvintézkedések is szükségesek, hogy betömjék a biztonsági réseket. Például csak engedéllyel lehet Facebook-csoportokat létrehozni, és csak szigorúbb feltételek alapján lehet ismerősöket visszaigazolni. Az IDF egy speciális parancsnokságot is létrehozott, ami a nap 24 órájában fogadja a katonák jelentéseit a gyanús online tevékenységekről.

(via ynetnews)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik