Nagyvilág

Tegnap még a nevét sem tudták, ma mindenki azt kérdezi, hova tűnt

Kémkedett az oroszoknál, korrupt FIFA-vezetőket mondatott le és saját hírszerző céget alapított. Ő Christoper Steele, az eddigi legfurcsább Trump-sztori szolgáltatója, akiért még a sajtó is összefogott, hogy legyen ideje biztonságos helyre menekülni.

Barack Obama kedden este mondta el utolsó elnöki beszédét, de az amerikaiaknak nem maradt sok idejük könnyekkel küzdve újra és újra lejátszani a csaknem egyórás beszédet, hiszen szerdán már minden a következő elnök körül forgott. A január 20-i beiktatásra váró Trump megtartotta első sajtótájékoztatóját megválasztása óta, ami nem csoda, hisz elég súlyos vádak érték az elmúlt napokban.

A héten először a CNN jelentette be, hogy van a birtokukban egy Trump lejáratására alkalmas jelentés, ők azonban nem hozták nyilvánosságra, de a pénteken bemutatott hírszerzési jelentéshez csatoltak egy erről szóló kétoldalas jegyzetet a következő elnök számára. Már ekkor gyanús volt a dolog, hiszen két amerikai tisztviselő közölte: a kivonatban szereplő állítások “egyelőre nem alátámasztottak”, az FBI és más amerikai ügynökségek még vizsgálják hitelességüket és pontosságukat.

A Buzzfeed nem várta meg a vizsgálatot, úgy döntött, lehozza a 35 oldalas jelentést, hiába írták le ők is, hogy a riport

nemcsak, hogy nincs hivatalosan megerősítve, de nyilvánvaló hibákat is tartalmaz.

A jelentés elég kemény vádakat fogalmaz meg, például arról ír, hogy Trump perverz szexpartikon vett részt Oroszországban, illetve hogy a következő amerikai elnököt igazából az oroszok építették fel a nyugat gyengítése érdekében.

Azt ugyan egyelőre senki nem tudja, ebből mennyi igaz, a jelentés készítőjét viszont már megnevezték.

Oké, de ki az a Christopher Steele?

A pályafutását ismerők szerint az 52 éves férfi a brit hírszerzés – közismert nevén az MI6 – egyik hivatalos tisztje. Más titkosszolgák szerint Steele a 90-es években több éven keresztül dolgozott fedett ügynökként az MI6-nak Oroszországban, Párizsban és Londonban.

Steele 2009 márciusában megalapította üzleti hírszerzési vállalkozását, az Orbis Business Intelligence-t, ami leírása szerint “összetett, akár határokon átívelő vizsgálatokkal” foglalkozik. Ezt a céget bízták meg annak idején, hogy nyomozzon a FIFA korrupciós ügyeivel kapcsolatban. Emailek bizonyítják, hogy 2010 nyarán egy FBI alakulat találkozott a férfivel Londonban, hogy megvitassák a lehetséges intézkedéseket. Nagyszabású vizsgálatot indítottak, ami kiemelkedő tisztviselők elleni vádemelésekkel végződött.

Ennek következtében mondott le elnöki posztjáról 17 év után Joseph Blatter is.

Amerikai tisztviselők szerint éppen Steele munkája adott hitelt a Buzzfeed által nyilvánosságra hozott jelentésnek.

A céget nem egyedül vezeti, társa Christopher Burrows, aki a jelentéssel kapcsolatban a világ legértelmetlenebb válaszát adta: sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja, hogy cégvezetőtársa keze van a jelentés összeállításában.

A Trump kínos ügyeivel kapcsolatos adatgyűjtést egy egykori újságírók által működtetett FusionGPS végezte. A Wall Street Journal volt újságírója, Glenn Simpson által vezetett cég munkáját először egy nevét nem vállaló republikánus finanszírozta, majd mikor kiderült, Trump lesz a párt elnökjelöltje, nekik nem fűződött tovább érdekük a FusionGPS munkájához.

Getty Images / John Angelillo
Getty Images / John Angelillo

A cég megbízása ezután is érvényes maradt, csak ekkor már a demokraták pénzelték. Steele neve akkor került elő, amikor egy állítólagos orosz hackertámadás miatt ezek a dokumentumok elkezdtek kiszivárogni, igaz, a Mother Jones – egyedüliként – már októberben közölt részleteket a jelentésből.

Az egykori kém kapcsolata az FBI embereivel júliusban kezdődött, azonban a választások előtt egy hónappal a férfi teljesen szakított a Szövetségi Nyomozó Irodával, mert idegesítette az FBI lassú haladása. Steele szerint nem vizsgálták elég komolyan az általa szolgáltatott információkat.

Ez nem akasztotta meg a munkában, információk szerint még az elmúlt hónapban is gyűjtött adatokat a január 20-i beiktatására készülő elnökről. Azonban a jelentés nyilvánosságra hozása után Steele elmenekült londoni otthonából. Egy hozzá közeli forrás szerint a férfi retteg Moszkva azonnali bosszújától, ezért a macskáját leadta a szomszédjának, és közölte, pár napig távol lesz.

Mindenesetre Steele nevének megjelenése után Nagy-Britanniában D-Notice-t adtak ki, aminek a lényege, hogy arra kérik a hírszerkesztőket, hogy nemzetbiztonsági okokból ne tegyenek közzé vagy sugározzanak anyagokat bizonyos témákról. A brit sajtó munkatársainak előírták, lehetőleg ne említsék Steele nevét este tíz óráig, hogy

legyen ideje biztonságos helyre menekülni.

A brit bulvárlapok már arról írnak, hogy Steele kapcsolatban állt a megmérgezett orosz kémmel, Alexander Litvinyenkóval. Minél több részlet derül ki az ügyről, annál inkább fogalma sincs senkinek, mi történt valójában, és egyre inkább olyan az egész, mint egy készülő James Bond-film forgatókönyve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik