Nagyvilág

Fotósorozat: az egyik legnagyobb nyomornegyed gyermekeinek életét a balett teszi színessé

Fotósorozat: az egyik legnagyobb nyomornegyed gyermekeinek életét a balett teszi színessé

A gyerekek így egy időre megfeledkezhetnek az őket körülvevő szegénységről, és a világ legszebb színpadaira képzelhetik magukat.

A kenyai fővárosban, Nairobiban élő svéd fotóriporter, Fredrik Lerneryd már évek óta fényképezi a fekete kontinens egyik legnagyobb nyomornegyede, a Nairobihoz tartozó, negyedmillió embernek otthont adó Kibera mindennapjait, így az itt élő gyerekek furcsa hobbiját is:

a balettórákat,

hiszen a szegényes lakóházak feltérképezhetetlen dzsungelének közepén fekvő iskola minden szerdán szokatlan balett teremmé alakul – a diákok összetolják a padokat és székeket, majd az iskolai egyenruhát vakítóan kék és rózsaszín ruhákra cserélik.

fredriklernerydslumbalettfotografiska1
fredriklernerydslumbalettfotografiska2
fredriklernerydslumbalettfotografiska7

A negyven fős csoportot az egykor Európa számos pontján táncosként dolgozó Mike Wamaya vezeti, a gyerekek pedig természetesen isszák a szavait, hiszen segítségével legalább néhány órára felülemelkedhetnek a nem túl megnyugtató hétköznapokon.

2d9cf49f2e5d4c3180d0fd2cff061109_8
Some of the students is getting ready for the class to start
fredriklernerydslumbalettfotografiska13
fredriklernerydslumbalettfotografiska11
fredriklernerydslumbalettfotografiska5
fredriklernerydslumbalettfotografiska9

Az adományokból szerzett balettcipők persze a legtöbbször nem is illenek a gyerekek lábaira, de ők örömmel hordják őket, bár kímélik azokat, így a legtöbbször csak mezítláb gyakorolnak a félhomályba burkolózó teremben.

fredriklernerydslumbalettfotografiska8
fredriklernerydslumbalettfotografiska10
dcfd619627164f738310ab3780e7c1fb_8
38fcf22b7d5e4011b4d93e4fc89592d3_8

Az ötlet a Kenya-szerte jótékony munkát végző szervezetek, a brit gyökerű Anno’s Africa és a One Fine Days fejéből pattant ki, akik a gyerekeket táncolni, zenélni, filmezni, vagy épp írni tanítják.

Olvasói sztorik