US President-elect Donald Trump reacts as he walks off his plane as  members of the Azalea Trail Maids wait for his arrival in Mobile, Alabama, for a 'Thank You Tour 2016' rally on December 17, 2016. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Külföld

Felejtsük el az emberi jogainkat, ha a populistákra szavazunk

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 01. 12. 18:48

Nem túl jó irányba halad a világ, amikor a nagyhatalmak mindegyikében populista, zsarnoki hajlamú emberek vannak a vezetői székekben. A jogvédők féltik az emberi jogokat.
Korábban a témában:

Az emberi jogokat veszélyezteti és a visszaéléseket segíti elő a populista vezetők terjedése – írja a BBC News a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet jelentése alapján. Természetesen Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelmére és a gyűlölet alapú kampányára vezet vissza mindent.

Felemlegeti azt az európai trendet is, hogy felemelkedőben vannak azok a pártok, amik a menekülőket teszik meg bűnbaknak.

A jelentés szerint a világháború utáni emberi jogi rendszer veszélyben van. És hogy mely államok miatt? Oroszországot, Törökországot, a Fülöp-szigeteket és Kínát jelölik meg, mint olyan országokat, ahol keménykezű vezetők vannak a hatalom csúcsán. Ők inkább fejlődést és biztonságot ajánlanak, nem jogrendet és elszámoltatható kormányzást.

Visszatérve Trumpra, Kenneth Roth, a HRW igazgatója azt mondta, a kampánya a méltóság és egyenlőség elveit sem tartotta tiszteletben, és a kínzást, tömeges deportálásokat, a nők és a sajtó jogainak csorbítását dicsőítette. Kenneth szerint

Trump és Európa egyes politikusai a rasszizmussal, xenofóbiával, nőgyűlölettel és nativizmussal való felhívással törnek a hatalomra.

Szerinte azt mondják ezek a vezetők, hogy a közvélemény elviseli a jogsértéseket is, hogy biztosítsa a munkahelyeket, elkerülje a kulturális változásokat és megelőzze a terrortámadásokat. A jogsértések pedig a zsarnokság előszobájának számítanak. Európában pedig minden populista a migránsokat okolja a bajokért, ez vezetett a Brexithez is.

A HRW 90 országot vizsgált át, kiemelve több zsarnokot. Ilyen volt Basar el-Aszad szír diktátor, aki a szervezet szerint civileket támad meg haderejével. Sok afrikai vezetőről is azt írják, nem hajlandóak távozni a hatalomból, amikor a törvények szerint kéne (mint a gambiai elnök), máshol pedig a korrupcióellenes mozgalmakat verik le.

Roth arra kérte a közvéleményt, hogy ellenőrizze, amit a populisták mondanak, utasítsák vissza az olcsó megoldásaikat és törekedjenek az igazság alapú politikára.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.