Nagyvilág

Állítólag elmenekült a Trump-dosszié készítője

A kompromittáló értesüléseket szakember, egy volt brit hírszerző állította össze.

Mint korábban megírtuk, a brit hírszerzés egyik volt tisztje állította össze azt a dossziét, amely állítólag kompromittáló adatokat tartalmaz a jövő héten hivatalba lépő új amerikai elnökről, Donald Trumpról.

Christopher Steele, a Secret Intelligence Service – közismert nevén az MI6 – egykori alkalmazottja egyes hírek szerint elmenekült angliai otthonából.

Az oroszok birtokában lévő 35 oldalas dossziéról egyes amerikai hírforrások már hónapok óta tudtak, azt is, hogy egy volt hírszerző készítette, de a férfi kilétét eddig nem fedték fel.

Steele fél

The Daily Telegraph szerint a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte, hogy a Trump-dossziéról beszámoló CNN amerikai hírtévé felfedte nemzetiségét. Már nevének nyilvánosságra kerülése előtt “menekülésszerűen távozott” a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családja biztonságát. A brit konzervatív lap szerint a férfit egy meg nem nevezett washingtoni cég bízta meg azzal, hogy gyűjtsön információkat Trump oroszországi kapcsolatairól.

Az adatgyűjtést először az amerikai Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának tagjai, majd a demokraták finanszírozták. 

A The Daily Telegraph szerint Steele megosztotta összegyűjtött értesüléseit az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) is. Az 52 éves Steele egyébként a ’90-es években Moszkvában dolgozott az MI6 hírszerzőjeként. Később kilépett a brit titkosszolgálattól, társalapítója lett az Orbis Business Intelligence Ltd. nevű üzleti hírszerzésre szakosodott vállalkozásnak. A cég társigazgatója az 58 éves Christopher Burrows. Az amerikai The Wall Street Journal telefonon elérte őt, és közölte: nem erősíti meg, de nem is cáfolja, hogy Steele állította össze a dossziét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik