Nagyvilág

Új útvonalat találtak a menekültek

A mediterrán és balkáni útvonalaktól északra, Litvánia keleti határainál egy új útvonalat fedeztek fel az Európai Unió felé igyekvő menekültek és bevándorlók. A litván határőrök fáradozásai ellenére, a bűnszervezetek ezen az útvonalon csempészik át Fehéroroszországból Európába az embereket.

A hárommilliós balti államot az orosz exklávé, Kalinyingrád, valamint Fehéroroszország, Lengyelország és Lettország határolja, így földrajzi szempontból kitűnő átjáró Nyugat-Európába.

A Litvánián keresztül vezető tranzit útvonalat már régóta használják

– mondta Renatas Pozela a Litván Állami Határőr Szolgálat parancsnoka az Al Jazeerának. „Azt látjuk azonban, hogy folyamatosan új utakat keresnek a skandináv országokba igyekvő főként szíriai és afgán menekültek.”

A litván kapun az elmúlt években vietnami bevándorlók próbáltak bejutni az Európai Unióba. Pozela szerint a helyzetet csak súlyosbította az orosz gazdasági válság, mivel a korábban Oroszországban dolgozó vietnamiak is felkerekedtek.

Csecsen csempészeiket állítólag bűnszervezetekhez és az orosz titkosszolgálathoz (FSB) is szoros szálak fűzik. A litván Állambiztonsági Hivatal által 2016 júniusában kiadott nemzetbiztonsági elemzés arról számol be, hogy „az FSB arra törekszik, hogy olyan személyeket vegyen fel, akik meg tudják szervezni a csempészetet és a csempészáruk szállítását”.Pozela beszámolt róla, hogy bár már mindhárom balti állam határőrsége letartóztatott pár kevésbé befolyásos embert a csempészhálózat tagjai közül, a bűnszervezetek vezetői az Oroszországi Föderációból származnak, így elérhetetlenek a litván igazságszolgáltatási rendszer számára.A kelet-litván város, Pabrade bevándorlási regisztrációs központjában a vietnami mingránsokat elkülönítve tartják más fogvatartottaktól, és a csecsen embercsempészektől is.

Próbáljuk elkerülni, hogy börtönszabályzatot kelljen alkalmaznunk a központban, de muszáj csökkentenünk a kulturális különbségekből fakadó konfliktusok lehetőségét”

– magyarázta Aleksandras Kislovas, a központ vezetője.

A szovjet katonai bázisból a 90-es években kialakított és felújított központban külön blokkban tartózkodnak a főként a Közel-Keletről és Afganisztánból érkezett menedékkérők is. Ők akár 72 órára is elhagyhatják az épületet, amíg a kérelmüket el nem bírálják.

„Az emberek az idők kezdete óta vándorolnak,” – jegyzete meg Kislovas, „sosem fog megszűnni az azutáni vágy, hogy megtalálják a legjobb helyet a világban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik